Suleyman Magnificul s-a stins în septembrie 1566, la vârsta de 71 de ani, în asediul cetății Szigetvar, la 190 km sud de Budapesta, în apropiere de actuala frontieră dintre Ungaria și Croația.
Corpul suveranului otoman, care a domnit timp de 46 de ani (1520 — 1566) a fost dus înapoi la Constantinopol, Istanbulul de astăzi, dar, potrivit legendei, inima și organele interne au fost îngropate în locul unde a murit, a declarat Norbert Pap, care conduce echipa de arheologi.
Săpăturile au dus, de asemenea, la descoperirea rămășițelor unei moschei, unei mănăstiri și altor clădiri a căror amplasare corespund unui oraș otoman, Turbék, care figurează pe o hartă veche franceză având inscripția: "Aici zace Soliman".
"Descoperirea este remarcabilă, deoarece orașul este unic în Ungaria otomană. Otomanii aveau tendința să ocupe orașele existente în teritoriile cucerite, în loc să le construiască pe ale lor", a declarat Pap, profesor de geografie la Universitatea din Pecs (de Sud), conform Agerpres.
Născut în 1494, Soliman I, a cărui domnie a fost cea mai lungă din perioada Imperiului Otoman, a extins imperiul în mod semnificativ, anexând teritorii vaste din Balcani, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Săpăturile din Ungaria, întrerupte în timpul iernii, ar urma să fie reluate în aprilie.