Ar face ajutorul militar pentru Kiev mai previzibil ar trimite Rusiei un mesaj că nu va câștiga războiul, a spus șeful alianței, scrie Politico
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, dorește o revoluție în modul în care alianța finanțează și înarmează Ucraina, dar planul său a atras miercuri un răspuns mixt din partea miniștrilor de externe ai NATO.
Ideea secretarului general este de a elimina politica și incertitudinea din ajutorul militar acordat Ucrainei prin înființarea unui fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani și ca alianța să depună mai multă greutate în organizarea armelor pentru Kiev.
„Trebuie să asigurăm Ucrainei asistență de securitate fiabilă și previzibilă pe termen lung”, a spus Stoltenberg înainte de întâlnire, „astfel încât să ne bazăm mai puțin pe contribuțiile voluntare și mai mult pe angajamentele NATO. Mai puțin pe oferte pe termen scurt și mai mult pe mai multe angajamente.”
Motivul este ceea ce se întâmplă la Washington, unde un proiect de lege de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari a fost blocat în Congres datorită rezistenței unor parlamentari din Partidul Republican și a candidatului lor la președinție, Donald Trump.
Deși Stoltenberg a evitat să-l menționeze pe nume pe Trump, el a spus clar că situația de la Washington este o îngrijorare.
„Fiecare zi de întârziere în decizia Statelor Unite de a oferi mai mult sprijin Ucrainei are consecințe pe câmpul de luptă”, a spus el, adăugând că Rusia este acum capabilă să „depășească” Ucraina.
Planul secretarului general ar schimba rolul actual al NATO. Majoritatea celor 32 de membri ai alianței furnizează ajutor militar și numerar Ucrainei prin formatul Ramstein condus de SUA, care organizează arme pentru Ucraina.
Faptul ca NATO să preia conducerea organismului ar însemna că alianța depășește rolul său anterior pentru a se concentra doar pe provizii neletale către Ucraina. Propunerea a fost raportată pentru prima dată de POLITICO la începutul acestei săptămâni.
„Un rol mai puternic al NATO în coordonarea și furnizarea de sprijin este o modalitate de a pune capăt acestui război într-un mod în care Ucraina prevalează”, a spus Stoltenberg.
Scopul este ca ajutorul Ucrainei să fie mai puțin dependent de politica națională, permițându-i să planifice pe termen lung.
O sugestie este ca membrii NATO să contribuie la fondul de 100 de miliarde de euro în funcție de dimensiunea economiei lor. Acest lucru ar reduce ponderea totală plătită de SUA și, de asemenea, ar submina argumentul folosit de Trump potrivit căruia aliații europeni nu își platesc partea.
Stoltenberg a minimalizat temerile că un rol mai mare al NATO ar slăbi prezența americană – subliniind rolul dublu jucat de Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA și Comandantul Suprem Aliat în Europa.
„Generalul Cavoli este comandantul SUA în Europa, dar generalul Cavoli este și comandantul NATO în Europa”, a spus Stoltenberg. — Și, desigur, cred că generalul Cavoli se coordonează cu generalul Cavoli – este același om.
Dar o astfel de schimbare radicală în politica NATO are nevoie de aprobarea tuturor membrilor.
Deși purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, a spus că miniștrii „au fost de acord să avanseze cu planificarea unui rol mai mare NATO în coordonarea ajutorului pentru Ucraina”, discuțiile vor continua probabil până la summitul din iulie de la Washington.
Casa Albă nu era foarte încântată de idee.
„Grupul de contact a fost foarte, foarte eficient”, a declarat miercuri John Kirby, consilierul în comunicații pentru securitate națională la Casa Albă . "Vom continua să conducem și să o convocăm. Și știm că conducerea noastră a acestui grup de contact este apreciată, este importantă."
Miniștrii reacționeaza
Reacția inițială de miercuri a fost amestecată din partea miniștrilor de la Bruxelles pentru a sărbători joi cea de-a 75-a aniversare a alianței.
„Susținem eforturile secretarului general al NATO pentru Ucraina în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a declarat ministrul polonez de externe Radosław Sikorski.
Turcia a fost, de asemenea, descrisă ca fiind de acord cu ideea, a declarat un oficial NATO informat despre această problemă.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că este esențial să se creeze „structuri de încredere, pe termen lung” pentru a ajuta Ucraina.
Dar există și îndoieli.
După prezentare, unii miniștri și-au dat ochii peste cap la cifra de 100 de miliarde de euro, întrebându-se de unde provine, a spus un diplomat, vorbind cu condiția să li se acorde anonimatul.
Hadja Lahbib, ministrul de externe al Belgiei, a avertizat: „Este periculos să facem promisiuni pe care nu le putem respecta”.
Unele țări vest-europene își fac griji că acordarea NATO de atât de mulți bani și putere ar submina eforturile pentru ca Uniunea Europeană să joace un rol mai important în apărare.
Propunerea NATO a ridicat și o mulțime de întrebări cu privire la detalii. O problemă esențială este dacă ținta financiară constă în bani noi sau este alcătuită doar din programe existente pe care aliații le trimit individual în Ucraina.
Diplomații au avertizat că discuția privind finanțarea rămâne într-un stadiu foarte incipient, subliniind refuzul lui Stoltenberg de a recunoaște public suma implicată în propunerea sa.
Jan Lipavský, ministrul de externe ceh, a declarat: „Salutăm inițiativa și trebuie să vedem aspectele practice și detaliile”.
Ministrul spaniol de externe José Manuel Albares a declarat: „Trebuie să calculăm cât are nevoie Ucraina pentru a-și păstra democrația, suveranitatea și integritatea teritorială. Și când avem această sumă, trebuie să decidem cum o putem obține”.
Ungaria, cea mai pro-rusă țară NATO, se frământă.
Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a insistat că NATO este doar o alianță de apărare. „Ungaria va respinge orice propunere care ar transforma-o într-o alianță ofensivă, deoarece aceasta ar duce la pericolul grav de escaladare”, a spus el înainte de întâlnire, adăugând: „Acesta nu este războiul Ungariei și nici războiul NATO. "
Dar Stoltenberg a susținut că crearea mai multor certitudini cu privire la modul în care este înarmată și finanțată Ucraina va trimite, de asemenea, un mesaj clar Kremlinului.
„Vedem că Rusia forțează și vedem cum încearcă să câștige acest război doar așteptându-ne”, a spus el. „Și atunci trebuie să răspundem trimițând un mesaj clar de sprijin practic, sprijin financiar și un cadru instituțional care să asigure că suntem acolo pe termen lung pentru a putea pune capăt războiului”.
???? La définition du cynisme :
— Péonia (@CalliFanciulla) April 4, 2024
Stoltenberg sur la façon dont l'OTAN bénéficie grandement de #UkraineRussianWar : « le soutien des alliés de l'OTAN à l'Ukraine et le soutien des États-Unis à l'Ukraine sont dans notre propre intérêt de sécurité. En effet, en allouant une petite… pic.twitter.com/9GChpSmxqi