"În Ucraina, la fiecare răscruce de drum, elita politicii externe americane a ales calea confruntării și a conflictului", spune un analist britanic

14 Aug 2023
"În Ucraina, la fiecare răscruce de drum, elita politicii externe americane a ales calea confruntării și a conflictului", spune un analist britanic

Omul de afaceri și investitorul David Sachs a postat pe X (fostul Twitter) un fragment din podcastul analistului britanic Alexander Merkuris despre rolul Statelor Unite în criza ucraineană. Elon Musk a răspuns acestui tweet cu un mesaj de un singur cuvânt "Exact".

David Sachs a postat pe X (fostul Twitter) un fragment din podcastul analistului "Alexander Merkuris spunand ca acesta "oferă un rezumat istoric excelent al alegerilor cu care s-au confruntat SUA în perioada premergătoare Războiului din Ucraina, care ar fi evitat actualul dezastru:"

"În 2004, SUA ar fi putut rămâne cu totul în afara afacerilor ucrainene, dar, în schimb, a trebuit să susțină o revoluție de culoare.

În 2008, SUA ar fi putut asculta sfatul ambasadorului de atunci, acum directorul CIA, Bill Burns, de a nu extinde NATO în Ucraina, deoarece ar depăși cea mai strălucitoare dintre toate liniile roșii pentru întreaga conducere rusă. Dar, în schimb, SUA au emis declarația de la București că Ucraina va adera la NATO.

În 2013, SUA și aliații săi europeni ar fi putut face compromisuri cu privire la acordul de aderare la UE pentru a aborda preocupările Rusiei. Dar în schimb au susținut că nu vor schimba nici măcar un semn de punctuație.

În 2014, SUA ar fi putut sprijini o tranziție pașnică a puterii în Ucraina. Dar, în schimb, a susținut lovitura de stat de la Maidan împotriva unui guvern ales democratic.

În 2015-2022, SUA ar fi putut sprijini încercările pașnice, prin acordurile de la Minsk, de a rezolva protestele etnicilor ruși care au izbucnit ca reacție la lovitura de stat. Dar, în schimb, a sprijinit încercările Kievului de a suprima și bombarda violent Donbasul.

În 2021-2022, SUA ar fi putut negocia proiectele de acorduri ruse care urmăreau în principal o garanție scrisă că Ucraina nu va adera la NATO. Dar, în schimb, a insistat că nu va face niciodată compromisuri cu privire la această politică.

În 2022, după izbucnirea războiului, SUA ar fi putut sprijini procesul de pace din Belarus și Istanbul, dar în schimb au sabotat acele acorduri.

Și acum, în urma unei contraofensive eșuate, SUA ar putea încerca să intre în negocieri serioase cu rușii, dar în schimb cer ca măcelul să continue.

La fiecare răscruce a drumului, elita politicii externe americane a ales calea confruntării și conflictului, spre deosebire de compromis și pace", spune analistul

Elon Musk i-a sustinut opinia raspunzând "Accurate" la mesajul lui Sachs

Alte stiri din Externe

Ultima oră