În loc de un verde aprins, multe grădini, parcuri și păduri au nuanțe de la galben la maro. Frunzele au căzut și se adună la picioarele copacilor. Marea Britanie a intrat într-o „ toamnă falsă ” după o vară fierbinte și uscată, scrie Le Figaro
Efectul unui an de precipitații scăzute din punct de vedere istoric, agravat de o lună iulie marcată de temperatură record, este foarte izbitor pe străzile Angliei, inclusiv pe străzile Londrei care sunt acoperite de frunze moartea mijlocului lunii august. „ Din cauza valului de căldură, trăim ceea ce se numește sau „falsă toamnă”. Frunzele își schimbă culoarea și cad la pământ prematur, pe măsura ce copacii sunt în modul de supraviețuire din cauza secetei ”, a spus Horniman Museum and Gardens, un muzeu situat în sudul Londrei.
Această scădere timpurie se datorează faptului că copacii aruncă frunzele în încercarea de a reține umiditatea. Dacă copacii bătrâni cu rădăcini adânci pot rezista acestui episod, cei mai tineri sunt mai vulnerabili. „ Copacii secretă hormoni pe care îi folosesc toamna pentru a se micșora și a-și asigura supraviețuirea ”, a explicat Rosie Walker, de la organizația de caritate Woodland Trust. „ Vor continua așa câțiva ani, dar va începe să nu afecteze copacii dacă nu suntem foarte atenți" a spus ea pentru BBC. Temperaturile au depășit 40 de grad pentru prima dată în Marea Britanie în iulie, cea mai uscată lună înregistrată pentru multe părți din sudul și estul Angliei. Înainte, iarna și primăvara erau cele mai puțin ploioase de la seceta din 1976.
Fauna „ neadaptată”
Situația, atribuită schimbărilor climatice, a determinat autoritățile să interzică folosirea furtunurilor de grădină pentru a economisi apă în unele zone. Ca majoritatea grădinilor capitalei, în Kensington Park, care împreună cu Hyde Park formează unul dintre marii „ plămâni verzi ” ai Londrei , frunzele moarte scrâșnesc sub picioarele turiștilor, în timp ce gâștele, rațele și alte păsări ciugulesc iarba care arată ca un preș uzat.
În plantații, fructele au apărut mai devreme decât se aștepta, cum ar fi murele sălbatice, de obicei gata de mâncare toamna, dar unele dintre ele erau deja coapte până la sfârșitul lunii iunie, relatează Woodland Trust. Alte fructe de pădure și nuci s-au copt prematur și, prin urmare, riscă să fie epuizate mai devreme, lăsând unele animale fără suficiente resurse în această toamnă. „ Criza climatică aduce cu ea modele meteorologice sezoniere la care fauna noastră pur și simplu nu este adaptată ”, a spus Steve Hussey, de la Devon Wildlife Trust din sud-vestul Angliei. „ Vara noastră lungă și fierbinte și „toamna falsă” vor afecta multe specii până în lunile reale de toamna.
La rândul său, Leigh Hunt, consilier al Royal Horticultural Society, notează că o situație similară a avut loc în perioade lungi de secetă din 2006-2007 și chiar înainte de pandemia de Covid-19. „ A fost deosebit de grav anul acesta ”, a declarat el miercuri pentru Times Radio. „ Dar ceea ce observă că aceste evenimente par să se întâmple mai frecvent .” „ Este în concordanță uscată cu schimbările climatice: veri mai calde și mai multe și precipitații mai neregulate ”, a observat domnul Leigh. Și „ se întâmplă mult mai repede decât în generațiile anterioarea adăugat, prezicând aceste condiții meteorologice vor schimba în cele din urmă peisajele din Marea Britanie, de la grădini la parcuri la păduri.