În Franța, mai multe partide de opoziție solicită o dezbatere pe tema livrărilor de arme către Ucraina

31 Ian 2023
În Franța, mai multe partide de opoziție solicită o dezbatere pe tema livrărilor de arme către Ucraina

În privința livrărilor de arme europene către Ucraina, opoziția din Franța începe să ridice o întrebare: cât de departe va merge Franța în sprijinirea Kievului?, scrie Le Monde 

În timp ce Parlamentul francez urmează să-l întâmpine, marți, 31 ianuarie, pe președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, este o întrebare care agită atât stânga cât și dreapta, de la partidul lui Marine Le Pen (RN) până la partidul de extremă stângă La France insoumise (LFI) și Partidul Comunist (PCF) prin intermediul partidului Les Républicains (LR).

„De câteva săptămâni s-au făcut pași importanți (artilerie remorcată, tancuri ușoare etc.) până la anunțul livrării de tancuri grele de către Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Polonia și mâine, eventual de către Suedia sau Franța . (…) Consecințele unei astfel de spirale a înarmării trebuie să poată fi măsurate de Parlamentul național. Suntem pregătiți să ne asumăm riscul de a intra în război cu Rusia? Întreabă într-o scrisoare către prim-ministrul Elisabeth Borne, liderul deputaților comuniști, André Chassaigne, și secretarul național al PCF, Fabien Roussel.

Intrebarea lor, care stârnește dezbateri strategice și teoretice, precum definirea unui cobeligerant sau a unei escalade militare, este susținută de deputații LFI, care împărtășesc în general același spectru geopolitic care pledează pentru o ieșire din NATO și antiatlantism.

Alte stiri din Externe

Ultima oră