În curând Statele Unite „rămân fără bani” pentru a ajuta Ucraina, avertizează Casa Albă

04 Dec 2023
În curând Statele Unite „rămân fără bani” pentru a ajuta Ucraina, avertizează Casa Albă

Casa Albă a tras luni un semnal de alarmă cu privire la ajutorul militar american acordat Ucrainei, ajutor care este amenințat dacă Congresul nu va vota noi finanțări înainte de sfârșitul anului, scrie Le Monde.

„Suntem fără bani și în curând rămânem fără timp”, a scris directorul Biroului de Administrare a Bugetului de la Casa Albă, Shalanda Young, într-o scrisoare adresată șefului Camerei Reprezentanților, cu majoritate republicană.

„Dacă Congresul nu acționează, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a livra mai multe arme și echipamente Ucrainei și pentru a furniza material din stocurile militare americane”, continuă ea, adăugând că „nu există nicio  finanțare magică disponibilă pentru a face față situației de urgență”.

În joc este un ajutor excepțional de peste 100 de miliarde de dolari solicitat de președintele democrat, Joe Biden, pe 20 octombrie, de la Congres, pentru a răspunde urgențelor majore ale momentului, și anume ajutorarea Israelului și Ucrainei, înfruntarea Chinei și răspunsul la sosirile de migranți la granița de sud.

Președintele democrat, care va avea dificultăți să găsească un consens politic cu republicanii în plină criză, ceruse 61,4 miliarde de dolari (din care jumătate ar fi cheltuiți pe arme) pentru efortul de război ucrainean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră