În 2024, Brazilia va dispersa cinci miliarde de țânțari infectați intenționat cu un virus care previne transmiterea anumitor boli la om. În cele din urmă, țara speră să înlocuiască populațiile purtătoare de infecții, cum ar fi febra dengue, cu populații inofensive, scrie CNews
Să dai naștere la 100 de milioane de țânțari pe săptămână într-o fermă gigantică și să eliberezi intenționat cinci miliarde dintre ei în fiecare an? Nu este o ficțiune ci o realitate care va fi lansată în acest an 2024 în Brazilia!
Proiectul, care primește sprijin din partea World Mosquito Program (WMP), organizație finanțată printre alții de miliardarul Bill Gates, își propune astfel să protejeze aproximativ 70 de milioane de locuitori ai țării împotriva diferitelor infecții transmise de aceste insecte suge de sânge, în timp ce acolo au fost înregistrate 1,2 milioane de cazuri în 2022, potrivit către OMS .
WMP, care se descrie ca un „grup non-profit de companii deținute de Universitatea Monash” [din Melbourne, Australia], „lucrează pentru a proteja comunitatea globală de bolile transmise de țânțari, cum ar fi dengue, Zika, febra galbenă și chikungunya" precizează organizația pe site-ul său.
În spatele caracterului aparent paradoxal al operațiunii, care se ridică la 18 milioane de euro, se află de fapt o idee ingenioasă. Conceptul: infectează mai întâi țânțarii de sex feminin cu o bacterie, numită Wolbachia, care le împiedică să transmită virusul, apoi îi eliberează în masă, astfel încât să răspândească această caracteristică descendenților lor –care, chiar dacă sunt generați după copularea cu un țânțar sălbatic mascul, nu poartă bacteriile.
Acest descendent transmite apoi transformarea propriilor urmași care vor face același lucru cu ai lor și așa mai departe. Obiectivul așteptat este înlocuirea treptată a populațiilor de țânțari capabile să inoculeze boli în populații devenite inofensive.
O tehnică deja dovedită
Dacă amploarea proiectului este enormă, această tehnică nu este cel puțin prima sa încercare, cu experimente deja desfășurate în 12 țări de pe planetă inclusiv, tocmai, Brazilia, dar la scară locală, deocamdată. În municipiul Niterói, de exemplu, (statul Rio de Janeiro), unde au fost efectuate primele teste în țară în 2015, „cazurile de dengue, chikungunya și zika au fost reduse cu 76%, cu 56% și respectiv 37% ”, relatează media de limbă portugheză Veja.
„De la eliberarea primilor țânțari Wolbachia în 2011, studiile pilot internaționale arată că putem folosi Wolbachia pe o scară mai mare pentru a reduce riscul de transmitere a virusului de către țânțarii Aedes aegypti”, explică WMP, încă pe site-ul său. „studii efectuate în diferite locații arată că metoda noastră este o modalitate sigură și eficientă de a preveni răspândirea bolilor în orașe și regiuni întregi”, spune grupul.
Proiecte similare
WMP nu este singurul grup care a optat pentru integrarea țânțarilor modificați în mediu, mai degrabă decât pentru eradicarea lor. În Statele Unite, o firmă engleză a reușit, la rândul ei, să modifice genetic țânțarii masculi care, reproducându-se cu femele, le transmit o proteină dăunătoare descendentilor lor.
Mai precis, este o proteină care va influența viabilitatea indivizilor de sex feminin (dar nu indivizilor de sex masculin); știind că țânțarii femele sunt singurii care înțeapă ca să-și hrănească ouăle. Din nou, oamenii de știință speră să vadă treptat să apară tot mai multe femele purtătoare de proteină. Ceea ce, pe termen lung, ar trebui să ducă la o dispariție treptată a femelelor, și deci la o dificultate tot mai mare pentru masculi de a se reproduce cu ele.
Procesul, deja în desfășurare în Florida, ar trebui extins – tot în 2024 – în California. 2,4 milioane de țânțari masculi modificti ar trebui astfel eliberați în natură. Țânțarul rămâne, an de an, animalul care provoacă cele mai multe decese în întreaga lume. În 2022, ar fi ucis aproximativ 800.000 de oameni.
Bill Gates―a man who believes the world to be massively overpopulated―funds the world's largest mosquito factory, which breeds 30 million bacteria-infused mosquitos per week, then unleashes them on to the unsuspecting public, "to save and improve millions of lives".
— Wide Awake Media (@wideawake_media) December 19, 2023
Why would a… pic.twitter.com/18mvaA2zWm