Livrările cresc, în ciuda solicitărilor de noi sancțiuni pentru „masacrul” Bucha, scrie The Telegraph
Importurile de gaze rusești în UE au atins cele mai înalte niveluri de la invazia Ucrainei, în ciuda unui aparent masacru de civili la Bucha, care a stârnit un protest în întreaga lume.
Importurile UE de gaz rusesc au crescut la un nivel maxim post-invazie de 975,9 gigawați oră pe zi, potrivit datelor de la Bloomberg.
Creșterea importurilor vine în momentul în care președintele francez Emmanuel Macron cere noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza uciderilor de civili pe străzile Bucha, un oraș de la periferia capitalei ucrainene Kiev.
Importurile către UE au crescut de la un nivel de 370 gigawați oră pe zi cu o zi înainte de invazie.
EU imports of Russian gas hit post-invasion high https://t.co/9hCqCw0VT0
— Thordur Palsson (@PalssonThordur) April 4, 2022
Macron a cerut noi sancțiuni asupra exporturilor de cărbune și petrol ale Rusiei, după ce imaginile care arată gropi comune din Ucraina au arătat „indicii clare ale crimelor de război” ale forțelor ruse.
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că UE trebuie să demareze discuțiile cu privire la interzicerea importurilor rusești, în ciuda temerilor cu privire la impactul pe care l-ar putea avea asupra gospodăriilor europene.
Președintele Consiliului UE, Charles Michel, s-a declarat „șocat de imaginile bântuitoare ale atrocităților comise de armata rusă” și că „alte sancțiuni și sprijin UE sunt pe cale”.
Marea Britanie a declarat până acum că „explorează” sancțiuni pentru exporturile rusești de gaze după ce s-a alăturat embargoului SUA asupra petrolului.
De asemenea, miniștrii se pregătesc să naționalizeze brațul britanic al gigantului rus al gazelor Gazprom. Compania a achiziționat o cotă de 20% din piața gazelor comerciale din Marea Britanie, inclusiv clienți considerați importanți pentru securitatea națională.
Dar Gazprom este sub presiune, deoarece clienții încearcă să încheie contractele din cauza temerilor că finanțează din neatenție invadarea Ucrainei.
Compania ar putea fi plasată în regimul administrativ special al Ofgem - același proces de insolvență folosit pentru a gestiona prăbușirea companiei energetice Bulb anul trecut.