Imigrație, climă, Ucraina... Programul șoc al lui Trump

19 Ian 2025
Imigrație, climă, Ucraina... Programul șoc al lui Trump

Potrivit promisiunilor sale de campanie și declarațiilor sale recente, președintele ales american intenționează să adopte un anumit număr de măsuri șocante, chiar controversate, de îndată ce va ajunge la Casa Albă. Prezentare generală a acestor anunțuri, scrie Le Figaro

Imigrația, drepturile transgenderilor, mediul înconjurător, comerțul internațional, Ucraina...  Donald Trump  a promis,  la întoarcerea sa la Casa Albă, o serie de măsuri, care vor fi adesea luate prin decrete executive. Decizii radicale care îi vor testa imediat marja de manevră instituțională.

Imigrare

De îndată ce voi depune jurământul, voi lansa cel mai mare program de deportare din istoria Americii”, a asigurat republicanul în timpul campaniei sale.

Președintele ales mai dorește, din prima zi, să pună capăt legii "dreptului la cetățenie prin naștere", pe care o consideră „ridicolă”. Se estimează că aproximativ 11 milioane de oameni locuiesc ilegal în Statele Unite. Pentru a lua aceste măsuri, Donald Trump dorește să declare starea națională de urgență și să cheme armata.

Președintele Statelor Unite poate lua imediat anumite decizii printr-un simplu ordin executiv - experții se așteaptă ca el să elimine o aplicație folosită de solicitanții de azil sau un program special conceput pentru migranții din Haiti, Cuba, Nicaragua și Venezuela.

Dar puterea lui are limite. Dreptul la cetățenie prin naștere este, de exemplu, garantat de Constituție, iar orice program de expulzare ar putea să se confrunte cu recurs legal, precum și cu refuzul anumitor țări de a-și primi cetățenii.

Există aproximativ 4,4 milioane de copii sub 18 ani născuți în SUA care locuiesc cu un părinte fără acte, potrivit Centrului de Cercetare Pew .

Taxe vamale

Pe 20 ianuarie, pentru unul dintre multele mele comenzi executive, voi semna toate documentele necesare pentru a impune taxe vamale de 25% pentru TOATE produsele care intră în Statele Unite în Mexic și Canada”, a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie Donald Trump.

Este această amenințare a unui război comercial cu țările vecine, de care Washingtonul este legat printr-un acord de liber schimb, este realistă sau este o cacealma înainte de a negocia, la fel ca provocările repetate la o anexare a Canadei? Donald Trump justifică acest proiect ca pe o măsură de represalii împotriva intrării în Statele Unite a drogurilor și a migranților ilegali.

O altă țară în vizor, marele rival chinez. Președintele ales a amenințat Beijingul cu o creștere a taxelor vamale cu 10%, pe lângă cele, pe anumite produse, deja impuse în primul său mandat.

Grațierea celor condamnați pentru 6 ianuarie?

Pe 6 ianuarie 2021, o mulțime de susținători ai lui Donald Trump  au luat cu asalt Capitoliul  pentru a preveni certificarea victoriei lui Joe Biden. Peste 1.500 de persoane au fost puse sub acuzare și 1.270 condamnate, unele încă în așteptarea sentinței, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Justiției.

Președintele ales a repetat recent că va primi o grațiere „majoră” pentru cei pe care îi numește „ostatici”, dar persistă o anumită ambiguitate cu privire la soarta persoanelor condamnate pentru violență împotriva ofițerilor de poliție.

Războaie și diplomație

Înainte de acordul dintre Israel și Hamas anunțat miercuri, președintele ales a spus că va declanșa "iadul" împotriva mișcării islamiste palestiniene dacă nu eliberează ostaticii ținuți în Gaza. El a promis, de asemenea, sprijin pentru Israel într-un conflict care a durat cincisprezece luni. Dar nu a precizat ce anume vrea să spună prin asta.

De asemenea, Donald Trump vrea să pună capăt războiului din Ucraina, declanșat în februarie 2022 de invazia rusă, conform unui calendar care nu e clar. După ce a vorbit despre încheierea ostilităților în 24 de ore, mai recent a vorbit despre un orizont de șase luni.

Clima

Drill baby, drill”: sloganul pro-foraj de petrol a fost repetat mereu de Donald Trump, un sceptic climatic care vrea să stimuleze extracția de combustibili fosili începând cu 20 ianuarie. De exemplu, el a asigurat că va anula „imediat” o decizie recentă a lui Joe Biden constând într-o interzicere largă a exploatării „offshore” a hidrocarburilor. Nu e sigur că o poate face fără să treacă prin Congres.

Republicanul și-a exprimat și o opoziție puternică față de vehiculele electrice, în ciuda alianței sale cu Elon Musk, șeful Tesla.

Transgenderi și anti-rasism

Cu o simplă lovitură de stilou, din prima zi, vom pune capăt nebuniei transgender”, a asigurat președintele ales, care a promis „excluderea transgenderilor” din armată și școli. „Politica oficială a Statelor Unite va fi că există doar două genuri, bărbat și femeie”, a spus el.

Donald Trump a promis, de asemenea, că va reduce toate finanțările federale de la școlile care au adoptat „teoria critică a rasei” care  stârnește numeroase controverse în Statele Unite.

Potrivit teoriei rasei critice, rasa este elementul determinant al relațiilor sociale, iar rasismul albilor împotriva negrilor este cheia istoriei americane. Acest concept vorbește în termeni ai luptei rasiale și afirmă că rasa este elementul determinant al relațiilor sociale și că rasismul albilor față de oamenii de culoare este elementul definitoriu al istoriei americane. Este, prin urmare, o recitire a istoriei americane prin prisma rasei și, prin urmare, a sclaviei, care a fost efectiv primul cadru pentru relațiile dintre albi și negri din America. Pentru susținătorii acestei teorii, dacă sclavia a fost într-adevăr abolită, rasismul alb a continuat, iar acest rasism explică eșecul unei părți a comunității negre și astăzi. A fi alb în Statele Unite este așadar un „privilegiu” pentru care albii trebuie să plătească acordând anumite compensații negrilor. Dincolo de discursul rasial, CRT este deci o negație a meritocrației care stă la baza societății americane. În loc de egalitatea de șanse, trebuie să înlocuim egalitatea de rezultate, pe care neolingvul o numește „echitate”. Prin urmare, CRT este opusul a ceea ce a aspirat Martin Luther King, celebrul lider al luptei pentru drepturile civile din anii 1950 și 1960. În celebrul său discurs din 1963, „I have a dream”, el a declarat că a visat că Statele Unite vor deveni o națiune în care oamenii nu vor mai fi judecați după culoarea pielii, ci după conținutul personalității lor („Am un vis că cei patru copii ai mei mici vor trăi într-o zi într-o națiune în care nu vor fi judecați după culoarea pielii, ci după conținutul caracterului lor.”). Cu CRT am realizat opusul, conform Atlantico

Alte stiri din Externe

Ultima oră