Pugilistul în vârstă de 25 de ani, care a câștigat vineri finala olimpică la categoria ei, este vizată de o săptămână de o campanie de ură online legată de identitatea ei sexuala, scrie Le Monde
Cu câteva ore înainte de a câștiga medalia de aur la turneul olimpic de box feminin sub 66 kg împotriva chinezei Yang Liu, vineri, 9 august, boxerul algerian Imane Khelif a început o altă luptă în instanță. Victima de mai bine de o săptămână a unei virulente campanii de denigrare a identității sale sexuale, boxerul a depus o plângere la Centrul Național de Luptă împotriva urii online a instanței penale din Paris.
Această plângere vizează acte de „hărțuire morală” online. Victoria ei prin retragere în sferturile de finală împotriva pugilistului italian Angela Carini pe 1 august a declanșat un tsunami global de mesaje de ură pe rețelele de socializare care o descriu ca o „ transgender ” care concurează voluntar în categoria greșită, sau chiar un „bărbat” vinovat de „violența împotriva femeilor” .
Comunicatul de presă spune ca „Pugilistul Imane Khelif a decis să înceapă o nouă luptă, o luptă pentru dreptate, demnitate și onoare”.
Denunțând „speculațiile întreținute de persoane răuvoitoare” , avocatul său, Nabil Boudi, precizează în plângere că „aceste publicații au fost postate de personalități politice importante” , ceea ce a contribuit la răspândirea lor pe scară largă pe rețeaua X, unde ar avea „. a depășit 100 de milioane de vizualizări” . O controversă de neoprit, care s-a transformat într-un adevărat „calvar” pentru pugilistul algerian de 25 de ani, în plină competiție olimpică.
O campanie „masivă” și „coordonată”.
Un simplu tweet al lui Philippe Vardon, fost candidat la ultimele alegeri europene și colaborator parlamentar a trei deputați afiliați grupului Miting Național (RN), evocând „bătăile date de un bărbat asupra unei femei” , are astfel 3,4 milioane de vizualizări. Cel al fostului deputat RN Gilbert Collard, care îl descrie pe boxer drept un „transexual algerian”, a fost văzut de peste un milion de ori.
Puțin în comparație cu audiența anumitor tweet-uri publicate în străinătate, fie de romancierul britanic JK Rowling, de omul de afaceri Elon Musk, de premierul italian, Giorgia Meloni, sau chiar de candidatul la președinția americană, Donald Trump. Departe de a fi limitată la granițele Franței și ale lumii sportului, campania de hărțuire cibernetică care l-a vizat pe boxer nu a fost doar „masivă” , precizează reclamația, ci și „coordonată” . „Ancheta va trebui să determine cine a fost la originea acestei campanii misogine, rasiste și sexiste, precum și cei care au alimentat acest linșaj digital ”, insistă avocatul.
Un bărbat luptător
Controversa datează de la excluderea lui Imane Khelif de la Campionatele Mondiale de box din 2023 de la New Delhi, scrie JDD. Ea a picat apoi un test menit să-și stabilească sexul, potrivit Federației Internaționale de Box (IBA). CIO i-a autorizat participarea la Jocurile la turneul feminin. Apoi a suferit o campanie masivă de ură online, înfățișând-o ca pe un „bărbat luptător” .
Avocatul său, Nabil Boudi, a declarat că această „hărțuire neloială” va rămâne „ cea mai mare pată a acestor Jocuri Olimpice” . Ancheta penală se va concentra pe „cei care au alimentat acest linșaj mediatic” .
Communiqué de presse : Imane Khelif pic.twitter.com/LEdZTcIdU1
— Nabil Boudi (@BoudiNabil) August 10, 2024