Vulcanul Etna din Sicilia a început să erupă luni seară, a anunţat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează eblnews.com. Erupţia, însoţită de răuri de lavă şi explozii în craterul de sud-est al vulcanului, nu a pus până acum în pericol vieţile oamenilor.
Erupţia, cea mai energică din ultimii 20 de ani, s-a produs în jurul orei locale 19.00 şi a continuat marţi dimineaţă. Vulcanul a aruncat coloane de cenuşă de 7 km, însoţite de valuri de lavă provenite de la craturerul Voragine pentru prima dată în ultimii doi ani, conform INGV. Lava incandescentă putea fi văzută din oraşul Catania şi staţiunea Taormina. Cu toate acestea, traficul aerian pe aeroportul din apropierea oraşului Catania nu a fost oprit.
Zborurile pentru summitul G7, care va avea loc la Taormina în perioada 26-27 mai, vor fi redirecţionate către alte aeroporturi dacă cenuşa aruncată de vulcan va face dificil accesul în zonă, anunţă INGV.
Muntele Etna, amplasat între orașele Messina și Catania, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, conform US Geological Survey. Vulcanul este într-o stare aproape constantă de activitate, ceea ce înseamnăăşi schimbă schimbă mai frecvent decât orice alt vulcan.
Muntele a amai avut un episod de activitate vulcanică în luna ianuarie, când unele școli din zonă au fost evacuate pentru scurt timp.
Împreună cu muntele Vezuviu de lângă Napoli, Etna face parte din grupul celor 16 vulcani din lume desemnaţi de ONU "Vulcanii Deceniului", ceea ce înseamnă că sunt studiaţi îndeaproape datorită activităţii frecvente și densităţii populației din apropiere.