„Imaginați-vă că peste 20 de ani vom avea o pană totală de curent... Nu vă puteți lua mașina, nu vă puteți duce la serviciu”, spune un oficial UE

30 Apr 2025
„Imaginați-vă că peste 20 de ani vom avea o pană totală de curent... Nu vă puteți lua mașina, nu vă puteți duce la serviciu”, spune un oficial UE

Pana masivă de curent care a paralizat Peninsula Iberică a readus în prim-plan fragilitatea rețelelor electrice europene într-un moment în care continentul accelerează tranziția energetică către surse regenerabile. Deși autoritățile spaniole au identificat un incident neobișnuit în rețea drept cauză probabilă, fără a suspecta un atac cibernetic, rămân întrebări nerezolvate legate de rolul noilor surse de energie în destabilizarea sistemului. Eduardo Prieta, șeful serviciului de operare a sistemului Red Eléctrica, a declarat că este „foarte posibil ca sursa afectată să fi fost solară”, iar compania-mamă avertizase deja în februarie că o pondere tot mai mare a energiei regenerabile ar putea provoca perturbări semnificative. Cu toate acestea, marți, experții și oficialii europeni au evitat să arunce vina pe sursele verzi și au refuzat să speculeze înaintea concluziilor tehnice, scrie Politico

Rețeaua de cabluri, bobine și comutatoare, de mult timp neglijată, care menține luminile aprinse în Europa, se află în sfârșit în centrul atenției — din toate motivele greșite.

Problemele legate de energie au dominat politica europeană în ultimii ani, Uniunea Europeană renunțând la importurile din Rusia după ce Moscova a invadat Ucraina și abandonând combustibilii fosili în favoarea unor alternative mai curate.

Dar oficialii s-au concentrat în mare parte pe sursa energiei — națiuni aliate sau ostile; surse prietenoase cu clima sau care încălzesc planeta — și mai puțin pe modul în care circulă electricitatea. Rețelele electrice ale Europei au fost, de obicei, o chestiune secundară.

Până luni, când o pană masivă de curent a paralizat Peninsula Iberică, a oprit trenurile și a obligat spitalele să funcționeze pe generatoare de rezervă. Marți, oficialii spanioli au identificat un incident neobișnuit în rețeaua electrică drept cauza probabilă, excluzând aproape complet ipoteza unui atac cibernetic.

După ce luminile s-au reaprins, în Spania a început jocul învinuirilor, guvernul socialist și opoziția conservatoare schimbând acuzații într-un exemplu destul de literal de „politică a puterii” — riscând să distragă atenția de la întrebările tehnice apărute în urma penei de curent.

Totuși, întrebarea „ce a mers prost și cum prevenim repetarea” este esențială, având în vedere că Europa se bazează tot mai mult pe electricitate — și, implicit, pe rețelele de energie — în urmărirea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Ce este, de fapt, o rețea electrică?
Imaginează-ți o rețea de conducte de apă. La un capăt, unele părți alimentează sistemul (precum centralele electrice), iar la celălalt capăt, altele extrag din el — fie că e vorba de cineva care își încarcă telefonul sau o fabrică care pornește utilajele.

„Dacă turnăm mai multă apă decât se consumă, conductele pot exploda; dacă turnăm mai puțină, cererea nu va fi satisfăcută. Acest echilibru trebuie menținut continuu, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, în ciuda variațiilor constante ale consumului”, a explicat Miguel de Simón Martín, profesor în cadrul departamentului de inginerie electrică de la Universitatea din León.

Acest echilibru depinde de o rețea complexă de stații de transformare și alte elemente care funcționează ca niște supape ce reglează presiunea și fluxul într-o rețea de distribuție a apei. Dacă este prea multă sau prea puțină energie, operatorii pot interveni. Aproape tot timpul, acest sistem funcționează impecabil în Europa. Penele masive de curent sunt extrem de rare.

De ce apar penele de curent?
Penele de curent pot fi extrem de incomode și pot cauza haos, dar ele contribuie, de fapt, la protejarea rețelelor electrice din Europa.

La fel cum siguranțele electrice se declanșează atunci când folosim prea multe aparate în casă, segmente din rețeaua electrică a UE se opresc dacă apare o scădere sau creștere bruscă a curentului. Dacă rețeaua este expusă la tensiuni și curenți prea mari, infrastructura energetică poate fi avariată sau chiar distrusă.

Pana bruscă de curent din Spania și Portugalia a avut loc când rețeaua iberică a suferit un dezechilibru semnificativ de energie, care a declanșat o oprire automată de protecție. Paradoxal, faptul că luminile s-au stins e un lucru bun — arată că mecanismele menite să protejeze rețeaua au funcționat.

Ce s-a întâmplat, mai exact, acolo?
La ora 12:33, luni, s-a întâmplat ceva cu adevărat neobișnuit: mai mult de jumătate din energia electrică a Spaniei a dispărut brusc. Era de așteptat ca acest lucru să destabilizeze rețeaua și a dus la o pană masivă de curent.

Se pare că rețeaua a suferit inițial o pierdere de producție de energie care a durat o secundă, urmată rapid de o recuperare. Dar imediat după, a avut loc o întrerupere mai lungă care a declanșat pana, potrivit Red Eléctrica, operatorul național de transport al Spaniei.

Alimentarea cu energie a fost restabilită, dar cauza exactă rămâne neclară. Mulți s-au temut inițial de un atac cibernetic, dar Red Eléctrica a anunțat marți că evaluarea preliminară nu a găsit dovezi ale unei infiltrări digitale.

Autoritățile naționale investighează acum rolul pe care l-ar fi putut juca companiile private. Deși avertizează împotriva concluziilor pripite, mai mulți experți au evidențiat posibile vulnerabilități ale rețelei, legate de dependența tot mai mare a țării de sursele regenerabile.

Putem da vina pe energia regenerabilă?
Spania și Portugalia sunt considerate modele în planul UE de înlocuire a combustibililor fosili cu surse regenerabile, precum energia solară și eoliană.

Potrivit Red Eléctrica, problema a apărut în regiunea sud-vestică Extremadura, care găzduiește cea mai puternică centrală nucleară din Spania, unele dintre cele mai mari baraje hidroelectrice și numeroase parcuri solare.

Eduardo Prieta, șeful serviciului de operare a sistemului al companiei, a declarat marți că este „foarte posibil ca sursa afectată să fi fost solară”. Într-un raport anual publicat în februarie, compania-mamă a Red Eléctrica a avertizat că ponderea tot mai mare a energiei regenerabile în sistem ar putea duce la perturbări „semnificative”.

Cu toate acestea, experți și oficiali europeni au evitat marți să dea vina pe sursele regenerabile și au refuzat să speculeze. Asta nu i-a împiedicat pe reprezentanții partidului de extremă dreapta din Spania să folosească incidentul pentru a-și intensifica atacurile împotriva planurilor guvernului de tranziție energetică.

De ce s-a extins pana și în Portugalia? Și de ce nu a fost afectată restul Europei?
Peninsula Iberică are o rețea electrică foarte integrată, care permite Spaniei și Portugaliei să-și schimbe în mod regulat electricitate. De obicei, aceste legături contribuie la stabilitatea rețelei, dar luni au dus la colapsul alimentării cu energie în ambele țări.

Deși relativ izolată, Peninsula Iberică menține câteva legături transfrontaliere cu Franța. Criza energetică de luni nu s-a extins dincolo de Pirinei deoarece rețeaua UE este concepută să se protejeze în astfel de situații, iar în momentul în care rețeaua spaniolă a devenit instabilă, s-a deconectat automat de la rețeaua franceză.

Deci un astfel de incident nu poate apărea în alte părți din Europa?
Rețeaua energetică a UE este proiectată să reacționeze rapid la astfel de episoade, dar asta nu înseamnă că este imună la pene de curent.

În 2006, milioane de oameni din Germania, Franța, Italia, Belgia și Spania au rămas fără curent după ce o linie electrică a fost deconectată pentru a permite trecerea unei nave de croazieră pe râul Ems. Iar anul trecut, căldura extremă a cauzat o pană care a afectat Bosnia și Herțegovina, Albania, Muntenegru și părți din Croația.

Un mod esențial prin care Europa evită penele de curent este interconectarea rețelelor naționale. „A avea un sistem interconectat este benefic pentru toți”, a declarat un oficial european, explicând că aceste conexiuni ușurează gestionarea variațiilor mari ale alimentării cu energie. Acest lucru ajută la menținerea echilibrului rețelei și previne penele.

Merită subliniat că aceste conexiuni nu cresc riscul ca o pană să se răspândească în alte țări. După cum a arătat oprirea automată dintre Spania și Franța de luni, există procese automate pentru prevenirea întreruperilor în lanț.

Apropo, avem grijă cum trebuie de rețelele noastre?
Deși majoritatea oamenilor le consideră un dat, factorii de decizie sunt foarte conștienți de provocările existente și lucrează de ani buni la acest subiect, elaborând numeroase reglementări — adesea plictisitoare — care au ajutat Europa să dezvolte una dintre cele mai extinse rețele electrice din lume.

Totuși, persistă probleme serioase: guvernele au fost, în general, lente în a investi în rețele, care sunt invizibile pentru majoritatea cetățenilor, iar unele țări din UE au infrastructuri foarte învechite. Efectele schimbărilor climatice, în special valurile de căldură tot mai frecvente, reprezintă o amenințare serioasă pentru aceste rețele îmbătrânite.

Comisia Europeană estimează că este nevoie de aproximativ 584 de miliarde de euro în această decadă pentru a moderniza și extinde rețelele electrice ale blocului.

De ce trebuie să ne extindem rețelele?
Consumul de electricitate este în creștere — nu într-un viitor îndepărtat, ci chiar acum. Comisia Europeană estimează că cererea de energie electrică în UE va crește cu aproximativ 60% până în 2030, comparativ cu 2023, iar rețelele trebuie consolidate pentru a face față.

Există mai multe motive pentru această creștere. Un factor-cheie este tranziția energetică a UE, care înlocuiește combustibilii fosili poluanți cu alternative prietenoase cu clima — de exemplu, înlocuirea mașinilor tradiționale cu vehicule electrice sau a centralelor pe gaz cu pompe de căldură.

La asta se adaugă și creșterea sectoarelor mari consumatoare de energie, precum inteligența artificială. Iar pe măsură ce planeta se încălzește, tot mai mulți europeni vor apela la aer condiționat pentru a face față căldurii.

„Trebuie să discutăm cum vom face față unei astfel de situații”, a spus un diplomat european, „având în vedere că în curând fiecare sector al economiei va fi electrificat. Imaginează-ți că peste 20 de ani are loc o pană totală… Nu poți merge cu mașina, nu poți ajunge la muncă.”

Și ce urmează în Spania?

Legislația europeană impune investigarea amănunțită a incidentelor care implică rețelele electrice ale Europei.

Spania trebuie să elaboreze un raport tehnic care să explice ce s-a întâmplat, în termen de trei luni. O anchetă independentă, mai amplă, desfășurată de experți europeni, trebuie să publice propriile concluzii în termen de șase luni. Aceste investigații vor fi esențiale pentru consolidarea pe termen lung a rețelei electrice a Uniunii Europene. Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a declarat că raportul privind un incident petrecut în Elveția în 2003, care a provocat o pană masivă de curent în Italia, a stat la baza elaborării unor noi protocoale la nivelul UE. Măsurile respective, a adăugat el, au ajutat țările europene să evite o pană majoră de curent între 2013 și luni, când a avut loc cea mai recentă întrerupere.

În timp ce experții vor încerca să înțeleagă exact ce s-a petrecut, ne putem aștepta la un val de acuze politice în privința celor responsabili – fie persoane, fie politici.

Alte stiri din Externe

Ultima oră