Liderii Franței, Rusiei, Germaniei și Ucrainei, respectiv Francois Hollande, Vladimir Putin, Angela Merkel și Petro Poroșenko, se vor întâlni vineri la Paris pentru a consolida pacea în estul separatist ucrainean, iformează Agerpres. "Timpul presează. Trebuie să lucrăm la cel mai înalt nivel, să creăm un climat împreună pentru a încerca eliminarea obstacolelor", astfel încât acordurile Minsk-2 să fie aplicate în mod real până la sfârșitul lunii decembrie, a explicat o sursă diplomatică franceză, citată de AFP.Aceste acorduri, încheiate de aceiași protagoniști la 12 februarie în capitala belarusă, după lungi și complicate negocieri, includ o serie de măsuri care să ducă la încetarea conflictului dintre armata ucraineană și rebelii proruși, conflict care a făcut, din aprilie 2014, peste 8.000 de morți.
Summitul de la Paris urmează să înceapă la ora locală 14:15 (12:15 GMT), discuțiile fiind prevăzute să dureze până la ora 18:00. Înaintea reuniunii, președintele rus Vladimir Putin va fi primit de gazda acestui summit, François Hollande, și se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a discuta subiectul cel mai arzător din aceste zile, și anume Siria.
Conflictul ucrainean, notează în continuare AFP, a dus la izolarea Rusiei, țară acuzată de a fi trimis soldați și arme pentru susținerea rebelilor din Donbas și vizată din această cauză de o serie de sancțiuni occidentale.
'S-a făcut mult de la reuniunea de la Minsk. Cel mai important lucru, cel mai spectaculos, dar și cel mai fragil, este armistițiul', care în general este respectat, a subliniat sursa franceză.
''Ultimul punct din acordurile de la Minsk, 'normalizarea' situației în Ucraina, presupune retragerea forțelor staționate în această țară și securizarea frontierei ruso-ucrainene', din care 400 de kilometri se află în prezent în mâinile separatiștilor, a adăugat aceeași sursă.
Această normalizare presupune de asemenea alegeri locale, care să permită reintegrarea Donbasului separatist în teritoriul ucrainean și acordarea unei mai mari autonomii acestei regiuni, respectându-se Constituția ucraineană.
Acest proces politic, prevăzut să se încheie până la sfârșitul anului, avansează foarte dificil, separatiștii încercând să organizeze alegeri locale potrivit propriilor reguli, în timp ce parlamentul de la Kiev rămâne divizat în privința votului asupra măsurilor de autonomie.
Kievul cere anularea alegerilor programate de separatiști în Donețk și Lugansk, pentru 18 octombrie și, respectiv, 1 noiembrie, precum și eliberarea tuturor prizonierilor, între care pilotul militar Nadia Savcenko, aflată în centrul unui proces foarte controversat în Rusia.
Moscova ar putea spera la o relaxare a sancțiunilor care apasă greu asupra economiei sale dacă acordurile de pace se vor concretiza, o problemă ce va discutată în decembrie la Bruxelles.
Acest subiect, care îngrijorează Kievul la cel mai înalt nivel, a fost abordat joi în cadrul unei convorbiri telefonice între Hollande, Poroșenko și Angela Merkel, după cum a indicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil ucrainean.
În contexul implicării aviației ruse în Siria, Kievul se teme că Moscova va utiliza criza siriană pentru a distrage atenția de la Ucraina și că, în urma unor propuneri făcute de Francois Hollande, occidentalii vor decide în cele din urmă o relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei.
'Poziția Franței este aceea că sancțiunile trebuie să fie ridicate dacă acordurile de la Minsk sunt puse în aplicare. O poziție la fel ca cea a Germaniei și Uniunii Europene', a subliniat un diplomat francez, dezmințind orice dezacord european asupra acestui punct.
La New York, unde are loc Adunarea Generală a ONU, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a negat orice tentație din partea Moscovei de a trage profit din criza siriană. 'Este o interpretare total absurdă', a afirmat ministrul rus, citat de agențiile de presă ruse.
Sugerând occidentalilor să se alieze cu Rusia în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic și angajând avioanele armatei ruse pe cerul sirian, președintele Putin a făcut în această săptămână o mișcare spectaculoasă pe scena internațională.
'Este evident că ceea ce se întâmplă în Siria va influența climatul summitului de la Paris. În ce fel, rămâne de văzut', a încheiat diplomatul francez, conform agenției de presă citate.