Guvernul polonez va organiza un referendum privind imigranții ilegali

14 Aug 2023
Guvernul polonez va organiza un referendum privind imigranții ilegali

Întrebarea pusă va fi: "veți susține sau nu primirea a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa”, scrie BFMTV.

Alegătorii polonezi vor trebui să voteze „primirea a mii de imigranți ilegali” în țară. Premierul Mateusz Morawiecki a anunțat duminică organizarea unui referendum cu privire la viitoarele reforme în materie de imigrație ale Uniunii Europene, relatează The Guardian .

Odată cu apropierea alegerilor generale din octombrie, populiștii naționaliști aflați la putere în Polonia joacă cartea antieuropeană din ce în ce mai deschis, în speranța de a-și mobiliza cel mai loial electorat.

Noul acord european

Mateusz Morawiecki a spus că referendumul va pune întrebarea: „Suțineți admiterea a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa în cadrul mecanismului de relocare forțată impus de birocrația europeană?”

Întrebarea se referă la noul acord al țărilor Uniunii Europene, încheiat în iunie, privind o reformă a sistemului de azil. Textul prevede în special o repartizare a solicitanților de azil, precum și o procedură accelerată la frontierele externe pentru examinarea cererilor și returnarea migranților.

„Vrei să nu mai fii stăpânul țării tale?”

Premierul polonez, din partidul de extremă dreapta PiS, a anunțat într-un videoclip postat online duminică că referendumul va coincide cu alegerile parlamentare din 15 octombrie.

Anunțul a fost însoțit de un videoclip care includea scene de violență stradală din Europa, cu clădiri și vehicule incendiate. Într-una dintre ele, vedem un bărbat de culoare lingând un cuțit. Imaginile sunt însoțite de vocea liderului PiS, Jarosław Kaczyński, care întreabă: "Vrei să se întâmple asta și în Polonia? Vrei să nu mai fii stăpânul țării tale?"

În cadrul următorului referendum, alegătorii vor trebui să răspundă și la alte întrebări pe alte subiecte precum pensiile sau privatizarea anumitor companii de stat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră