Guvernele europene critică călătoria FMI în Rusia drept "propagandă” pentru Putin

14 Sep 2024
Guvernele europene critică călătoria FMI în Rusia drept "propagandă” pentru Putin

Vizita va „crea riscuri reputaționale substanțiale”, spun țările, scrie Politico

 Următoarea călătorie a Fondului Monetar Internațional în Rusia va fi folosită drept propagandă de către Kremlin, a scris un grup de guverne europene pro-ucrainene într-o scrisoare adresată șefului instituției.

Susținătorii Ucrainei susțin că, vizitând Rusia, FMI transmite mesajul că relațiile cu Moscova se normalizează, în ciuda agresiunii sale neprovocate continue în Ucraina.

Vizita „va fi, fără îndoială, folosită în scopuri propagandistice de către regimul rus”, au declarat miniștrii de finanțe din Lituania, Estonia, Letonia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Islanda și Polonia, Kristalinei Georgieva în scrisoarea văzută de POLITICO.

„O astfel de mișcare ar crea riscuri reputaționale substanțiale pentru FMI”, au avertizat ei în scrisoare.

Oficiali ai organizației cu sediul la Washington urmează să viziteze Rusia pentru prima dată de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Discuțiile virtuale vor începe pe 16 septembrie și se așteaptă să aibă loc întâlniri în persoană la scurt timp după.

În timp ce FMI a sugerat organizarea reuniunii într-o altă țară, a acceptat în cele din urmă condiția Kremlinului de a călători în Rusia, au declarat doi oficiali cunoscători ai procedurilor. Discuțiile virtuale vor începe pe 16 septembrie și se așteaptă să aibă loc întâlniri în persoană la scurt timp după aceea.

Controversata călătorie ar putea descuraja guvernele pro-Ucrainei să-și canalizeze ajutorul către Kiev prin intermediul FMI, au scris cele nouă guverne în scrisoare.

Se așteaptă ca Lituania și alte țări să o chestioneze pe Georgieva în timpul unei sesiuni a reuniunii informale de astăzi a miniștrilor de finanțe din zona euro la Budapesta, Ungaria.

FMI a apărat vizita în Rusia, unul dintre cei 190 de membri ai organizației, ca o obligație de tratat.

„Fondul și țările sale membre au obligația reciprocă de a desfășura consultări în temeiul articolului IV din Statutul FMI (în temeiul căruia FMI poartă discuții anuale cu oficialii din fiecare țară membră)”, a scris FMI într-o declarație.

Alte stiri din Externe

Ultima oră