Guvernatorul Hawaii spune că încălzirea globală e de vină pentru incendiile care au distrus un oraș întreg

14 Aug 2023
Guvernatorul Hawaii spune că încălzirea globală e de vină pentru incendiile care au distrus un oraș întreg

Guvernatorul democrat Josh Green a numit incendiul „uragan de foc” care a lăsat orașul Lahaina ca „zonă de război”, scrie FoxNews.

Guvernatorul Hawaii Josh Green a declarat duminică că încălzirea globală a jucat un rol major în incendiul din Maui care a distrus un oraș istoric și a ucis până acum cel puțin 93 de persoane.

Green a vorbit la postul MSNBC despre devastările din orașul Lahaina descriind incendiul ca un „uragan de incendiu” cu rafale de 80 mph și „căldură de 1.000 de grade care creează un ciclon de incendiu” trecând prin clădiri.

„Totul este ars din temelii în Lahaina”, a spus democratul, numind orașul „zonă de război” care este „complet distrusă”.

Green a a dat vina pe vânturile puternice de la uraganul Dora, care a trecut spre sudul insulei săptămâna trecută, și pe condițiile de secetă foarte uscată de pe Maui.

„Când focul a sărit dintr-un loc în altul – au avut loc trei sau patru incendii în același timp – a fost însămânțat foarte repede cu acele vânturi cu rafale de 80 de mph”, a spus el. „Și apoi focul s-a deplasat cu aproape o milă pe minut în jos prin comunitate”.

„Așa va arăta un uragan de incendiu în epoca încălzirii globale”, a spus Green.

Green a spus că încălzirea globală este „foarte reală pentru noi și peste tot”, lansând un apel către oameni să facă tot ce le stă în putință pentru a opri și a inversa efectele acesteia.

Incendiul de la Lahaina a devenit cel mai mortal incendiu din SUA de mai bine de un secol. Oficialii se confruntă cu dificultatea de a identifica rămășițele care au fost recuperate până acum, deoarece cadavrele au fost transformate în cenușă.

Green a răspuns, de asemenea, criticilor legate de faptul că sistemul de sirene al insulei nu a avertizat la timp locuitorii despre incendiul care se apropie pentru ca aceștia să poata să scape. 

Mii de locuitori au fugit din oraș, un videoclip îi arată pe oamenio sărind în Oceanul Pacific pentru a scăpa de infern.

Guvernatorul a spus că oficialii analizează dacă s-a făcut suficient pentru a activa sirenele la timp, menționând că au avut loc distrugeri în masă ale telecomunicațiilor în timpul incendiului.

„În caz contrar, noi înșine am fi comunicat așa cum facem întotdeauna în câteva secunde pe telefoanele noastre mobile”, a spus Green, adăugând că „ne vom asigura că obținem toate răspunsurile pe care oamenii le merită”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră