Guinness World Records: cea mai în vârstă persoană din lume are 115 ani

24 Ian 2023
Guinness World Records: cea mai în vârstă persoană din lume are 115 ani

Ea a supraviețuit ororilor a două războaie mondiale, unui război civil și a două pandemii globale. Acum, născută în SUA, Maria Branyas Morera a fost desemnată cea mai în vârstă persoană din lume de către Guinness World Records (GWR), după moartea călugăriței franceze, sora André, la începutul acestei luni, la vârsta de 118 ani. Morera și-a petrecut ultimii 22 de ani într-un azil de bătrâni din Catalonia, Spania, dar s-a născut acum aproape 116 ani, la mii de kilometri distanță, în San Francisco, conform CNN.

Nașterea ei, pe 4 martie 1907, a avut loc la mai puțin de patru ani după ce Frații Wright au lansat primul zbor motorizat și cu doi ani înainte chiar să înceapă construcția nefastului Titanic. În ciuda faptului că se află la doar câteva săptămâni până la împlinirea ei de 116 ani, Morera folosește chiar Twitter – cu puțin ajutor de la fiica ei – pentru a comunica cu miile ei de urmăritori.

„Sunt bătrână, foarte bătrână, dar nu un idioată”, se arată în biografia ei pe Twitter.

Morera s-a născut la un an după ce părinții ei au emigrat în SUA. Opt ani mai târziu, familia sa mutat înapoi, dar călătoria sa dovedit a fi una perfidă. Tatăl Morerei a murit de tuberculoză pulmonară spre sfârșitul călătoriei transatlantice, în timp ce ea și-a pierdut definitiv auzul la o ureche după o cădere, potrivit GWR. Familia a ajuns la Barcelona în timpul Primului Război Mondial, iar viața lui Morera a cuprins și Războiul Civil Spaniol și al Doilea Război Mondial.

Se crede că ea este printre cele mai în vârstă persoane care s-au vindecat de Covid-19, după ce a fost testată pozitiv pentru virus în mai 2020. Într-o serie de tweet-uri în catalană sâmbătă, Morera, care are trei copii, 11 nepoți și 13 strănepoți, a spus că este „surprinsă și recunoscătoare” pentru interesul generat de noul ei statut, dar că ultimele zile au fost „ stresant” și nu ar mai acorda interviuri.

„Am nevoie de pace și liniște”, a scris ea pe Twitter. „Locuiesc în Reședința Tura de 22 de ani și nu vreau să se schimbe viața de zi cu zi a rezidenților sau a personalului care are grijă de noi.”

Când a apărut prima știre despre recordul lui Morera, Residència Santa María del Tura a emis o declarație către GWR în care spunea: „Pentru a sărbători acest eveniment foarte special, vom avea o mică sărbătoare cu ușile închise în reședință în zilele următoare”.

Titlul celei mai în vârstă persoană înregistrată vreodată îi aparține lui Jeanne Louise Calment. Născută pe 21 februarie 1875, viața ei a durat 122 de ani și 164 de zile, potrivit GWR.

Alte stiri din Externe

Ultima oră