Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, va anunța miercuri controale temporare la granițele Germaniei cu Polonia și Republica Cehă, în încercarea de a reduce afluxul de solicitanți de azil, a declarat un oficial german pentru POLITICO.
Aceste „controale temporare la punctele de trecere ale frontierei selectate” vor începe „în următoarele zile”, a adăugat oficialul.
Liderii germani au fost supuși unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a reprima numărul tot mai mare de solicitanți de azil, mulți dintre aceștia trecând acum granițele Poloniei și Republicii Cehe. Aproximativ 204.000 de persoane au cerut azil în Germania în primele opt luni ale anului 2023, cu 77% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Politicienii germani fac un efort deosebit pentru a fi mai duri cu privire la migrație înainte de alegerile de stat din Bavaria și Hesse din 8 octombrie.
La un miting politic din Bavaria în weekend, cancelarul german Olaf Scholz a legat criza la graniță cu un presupus scandal de vize pentru mită care a zguduit guvernul anti-imigranți al Poloniei.
„Nu vreau ca Polonia să facă semne de mâna oamenilor și apoi să aibă o discuție despre politica noastră de azil”, a spus Scholz unei mulțimi din Nürnberg. Scholz a cerut guvernului polonez „să clarifice” acuzațiile recente conform cărora oficialii din consulatele poloneze au distribuit un număr mare de vize în Africa și Asia, acordând acces în UE în schimbul mitei.
Membrii partidului de dreapta și dreptate al Poloniei (PiS) au reacționat cu furie la sugestia lui Scholz conform căreia criza la frontieră este legată de scandalul corupției vizelor, ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, cerându-i cancelarului german „să se abțină de la declarații care dăunează relaţiilor reciproce."
Chestiunea controalelor la frontieră promite să fie de o sensibilitate deosebită în Polonia, care organizează alegeri parlamentare pe 15 octombrie. În perioada premergătoare alegerilor, membrii partidului PiS au încercat să atragă alegătorii polonezi cu retorică antigermană și cerând reparații pentru crimele Germaniei naziste .
Varșovia se gândește chiar dacă să facă un pas mai departe, amenințând că va „sigila” granița cu Germania pe partea sa pentru a descuraja orice imigranți din Germania să încerce să intre în Polonia.
Rafał Bochenek, purtătorul de cuvânt al PiS, a declarat că Polonia ar putea limita accesul la granița de vest din cauza „afluxului gigantic de migranți ilegali [în Germania] în ultimii câțiva ani”.
„Guvernul analizează această problemă, aruncând o privire atentă asupra situației”, a spus el pentru rețeaua Radio Plus.
Este un act de echilibrare politică cu mize mari, deoarece impunerea controalelor la fața locului poate aprinde și mai mult tensiunile dintre țări. Partidul de guvernământ al Poloniei ar putea pierde, de asemenea, sprijinul persoanelor care dau vina pe abordarea confruntatoare a PiS față de Berlin pentru pierderea trecerilor ușoare a graniței.
Ministrul de Interne ceh, Vít Rakušan, a declarat luni că poliția cehă va coopera cu omologii lor germani la controalele la frontieră. Faeser a căutat o cooperare similară cu Polonia, dar nu a reușit încă să ajungă la un acord, a spus oficialul german.
Pentru Scholz și ministrul său de interne, ambii membri ai Partidului Social Democrat (SPD), de centru-stânga din Germania, atitudinea mai dură cu privire la migrație poate avea o mare legătură cu cifrele slabe ale sondajelor SPD.
Faeser este candidatul principal al SPD în Hesse și candidează pentru a fi premierul acestui stat. Dar SPD a scăzut la doar 19 la sută în acel stat, în timp ce Alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD) este la 16 la sută, conform unei medii a sondajelor de stat întocmite de Sondajul de sondaje al POLITICO .
SPD se luptă și la nivel național și este la 17%, în urma AfD, care este la 21%.
Germania va implementa controale la punctele de trecere „știm că sunt utilizate frecvent de traficanții de persoane”, a spus oficialul german. Folosirea controalelor la fața locului în loc de controale mai cuprinzătoare la frontieră permite Germaniei să eludeze regulile care impun statelor membre ale Uniunii Europene să notifice cu o lună Comisia înainte de a introduce controale la frontieră în zona de călătorie fără pașapoarte Schengen a UE, a adăugat oficialul.