Cancelarul Olaf Scholz s-a îndepărtat de cererile de încetare a focului cerute de Emmanuel Macron, scrie Le Figaro
„Fie că este vorba de o încetare imediată a focului sau de o pauză lungă: această cerere nu este corectă”, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică seara în timpul unei întâlniri la Heilbronn, scurtând propunerea făcută la sfârșitul săptămânii trecute de omologul său francez, Emmanuel Macron. .
De la începutul conflictului, diplomația germană s-a străduit să-și pună în aplicare conceptul format în 1949 în urma înfrângerii naziste, conform căruia „ securitatea Israelului este rațiunea sa de stat ”. O încetare a focului ar permite Hamas „să-și revină și să achiziționeze noi rachete ”, s-a îngrijorat cancelarul, adoptând aproximativ argumentele statului evreu și ale Washingtonului. Această declarație ilustrează diferențele dintre cele două cancelarii europene principale privind conflictul din Orientul Mijlociu, chiar dacă Berlinul se străduiește să-și adapteze mesajul la o situație foarte volatilă.
Olaf Scholz a fost primul lider vest-european care a vizitat Israelul pe 17 octombrie, pentru a afirma solidaritatea Germaniei cu Israelul și, în timpul escalei sale la Cairo, pentru a evita o conflagrație regională. De două ori a vizitat sinagogi, dintre care una, simbolic, a fost vandalizată la Berlin în timpul Kristallnacht. Foarte repede, marile orașe germane au dat tonul anunțând interzicerea demonstrațiilor pro-palestiniene acuzate de răspândirea antisemitismului - dar cu puține urmăriri.
Spre deosebire de Emmanuel Macron, Olaf Scholz a exprimat puțină compasiune față de victimele din Gaza ale bombardamentelor israeliene, preferând să vorbească în termeni generali despre „ situația umanitară ” dificilă care predomină pe teritoriul controlat de Hamas. Principalul contributor la ajutorul european acordat palestinienilor, Berlinul a fost enervat în privat de inițiativa Franței de a organiza un summit umanitar la Paris. Intensificarea luptelor din Fâșia Gaza, care afectează tot mai mult spitalele, plasează totuși cancelaria într-o situație delicată.
Soluție diplomatică
Pe 27 octombrie, Germania s-a abținut de la un vot la ONU care cere o „încetare a focului imediată, permanentă și de durată” în scopuri „umanitare” . Abținerea la această rezoluție - care nu făcea nicio referire la atacul Hamas din 7 octombrie - i-a adus critici rare din partea Israelului.
Doar Statele Unite joacă un rol serios, pe partea vestică, în acest conflict. Și nu Franța, Germania sau Uniunea Europeană, spune un fost diplomat
La sfârșitul unui nou turneu în Orientul Mijlociu pe care tocmai l-a încheiat, inclusiv o vizită în țările arabe și în Autoritatea Palestiniană, ministrul de Externe Annalena Baerbock (Verzii) a recalibrat ușor mesajul. „Orice viață are aceeași valoare”, a spus șeful diplomației germane, referindu-se la victimele palestiniene văzute anterior ca „daune colaterale”. În urma lui Olaf Scholz – și anterior lui Emmanuel Macron – ea a ridicat și perspectiva soluției diplomatice tradiționale „cu două state”. Pentru cancelar, acesta din urmă are cu atât mai mult viitor cu cât Hamas va fi distrus militar.
Sub condiția anonimatului, un fost diplomat se îndoiește totuși de caracterul „operațional" al inițiativelor ministrului verde. „Sunt foarte recunoscător pentru eforturile diplomatice ale guvernului german, dar numai Statele Unite, datorită politicii sale foarte responsabile, joacă un rol serios de partea occidentală în acest conflict. Și nu Franța, Germania sau Uniunea Europeană ”, a declarat președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Bundestagului, Michael Roth (SPD), către Asociația Presei Externe.
Este același mesaj de solidaritate cu Israelul pe care Olaf Scholz ar trebui să-l transmită vineri, când îl primește pe președintele turc Erdogan, care este larg criticat pentru că nu a denunțat atacul Hamas .