O cerere similară a depus și un inculpat din Ungaria, care este suspectat că a jefuit o școală și mai multe locuințe private. Ambii se află în arest preventiv la JVA Bremen.
Fiindcă au considerat că nu sunt în măsură să soluționeze corect aceste cazuri, judecătorii de la Curtea de Apel Bremen au trimis o solicitare la Curtea Europeană de Justiție, și așteaptă o recomandare de la Luxemburg, notează Weser Kurier.
Conform acordurilor în vigoare, Germania este obligată să extrădeze cei doi inculpați. “Luarea unei decizii este dificilă, fiindcă nimeni nu poate garanta în cazul românului sau ungurului, că, odată condamnați sau încarcerați în tarile de origine, vor putea evita condițiile inumane din centrele de detenție”, susțin judecătorii germani.
În acest context, instanța a cerut recomandări din partea Ministerului de Externe al Germaniei, care la rândul lui a apelat la Ministerul de Justiție. Aceștia au analizat ultimele rapoarte ale Curții Europene pentru Drepturile Omului privind situația persoanelor încarcerate în cele două țări.
În raport se arată că celulele din închisorile din România sunt prea mici, supraaglomerate, murdare, împuțite și neîncălzite. Într-o celulă de 9 metri pătrați sunt ținuți chiar și 10 prizonieri.
„Ne expunem riscului de a trimite pe cineva într-o situație care nu este conformă cu convențiile pentru drepturile omului. Noi avem decizia finală, deci trebuie să acționăm cu responsabilitate“, consideră judecătorii de la Bremen.
Întrebarea concretă pentru judecătorii din Luxemburg: “Ce cântărește mai greu, obligația de a extrăda inculpatul sau obligația de a respecta drepturile omului? Poate Germania să pună condiții privind detenția unui inculpat pe care urmează să îl extrădeze?“
O decizie favorabilă cererii inculpaților ar putea duce la schimbarea legislației UE în toate țările membre. Nu ar fi prima dată când judecătorii din Bremen fac apel la autoritățile române să încarcereze persoanele extrădate în centre de detenție în care sunt îndeplinite convențiile pentru drepturile omului.
Pe de altă parte, există și voci care contestă această imixtiune și atrag atenția că, în cazul în care inculpatul român nu va fi extrădat, el va ispăși pedeapsa în Bremen, pe banii contribuabilor germani.
“Dăm posibilitatea unor infractori să fugă în Germania, cu intenția de a scăpa de condițiile grele de detenție din țările de origine”, scriu jurnaliștii germani.
“Acestea sunt costurile unei Europe deschise. Trebuie să găsim o soluție unanimă pentru urmărirea penală din Europa. Nu putem încălca drepturile omului, doar fiindcă ar fi oportun politic sau ar avea consecințe financiare”, au răspuns judecătorii.