Liderii germani intenționează să reducă la jumătate ajutorul pentru Ucraina, în timp victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA pare din ce în ce mai probabilă, scrie Politico
Germania, care și-a depășit reticența inițială de a sprijini Ucraina să devină cel mai mare furnizor european de ajutor militar al țării, pare gata să-și schimbe cursul, deoarece ministrul de finanțe a spus că guvernul va reduce asistența viitoare la jumătate pentru a îndeplini alte priorități de cheltuieli.
Acesta părea a fi mesajul fără echivoc al Berlinului către Ucraina, miercuri, în timp ce guvernul și-a detaliat bugetul preliminar pentru 2025, în care ajutorul militar acordat Ucrainei este programat să fie redus la jumătate, la doar 4 miliarde de euro.
Vorbind după ce cabinetul a aprobat proiectul de buget, ministrul de Finanțe Christian Lindner a spus că Ucraina va trebui să se bazeze mai mult pe fonduri din „surse europene”, precum și pe veniturile sperate din activele înghețate ale Rusiei.
„Scopul este de a pune la dispoziție 50 de miliarde de dolari în acest an, Ucraina putând apoi decide singură cum să le folosească”, a adăugat el, referindu-se la un acord privind activele rusești încheiat de liderii mondiali luna trecută.
Decizia de a reduce ajutorul Ucrainei, care a fost raportată pentru prima dată de Reuters, rezolvă un mister în jurul acordului neașteptat al coaliției germane asupra bugetului, în urma unei sesiuni de negocieri de toată noaptea de acum două săptămâni.
La acea vreme, cancelarul Olaf Scholz, Lindner și vicecancelarul Robert Habeck au oferit doar explicații vagi despre modul în care au reușit să compenseze un decalaj substanțial de finanțare care amenința să doboare alianța lor. Cei trei parteneri au fost în dezacord cu privire la modul de finanțare a creșterii programelor sociale și a inițiativelor climatice fără a încălca regulile Germaniei privind datoria.
Faptul că au așteptat până în ultima zi de afaceri obișnuite înainte ca o mare parte din Berlinul politic să plece în vacanța de vară sugerează că erau foarte conștienți de sensibilitatea politică a mișcării, care probabil va fi văzută la Kiev ca o dovadă suplimentară a promiterii excesive a Germaniei și a sublinierii asistenței. Guvernul lui Scholz a târât să ajute Ucraina încă de la începutul atacului Rusiei, ridiculizat pentru o ofertă timpurie de a trimite căști cu săptămâni înainte de invazia la scară largă.
Acestea fiind spuse, Berlinul a făcut în general mai mult pentru Ucraina decât orice altă țară europeană. Pe lângă miile de obuze de artilerie și vehicule blindate, guvernul a oferit ajutor substanțial pentru apărarea aeriană și alte sisteme. Ministrul Apărării Boris Pistorius a împins alte țări să urmeze exemplul, în special în ceea ce privește apărarea antiaeriană.
Scholz a promovat în mod repetat ajutorul Germaniei pentru Ucraina și a împins alte țări europene să facă mai mul , mai ales că realegerea lui Donald Trump în SUA pare din ce în ce mai probabilă, iar Europa se confruntă cu perspectiva înfricoșătoare de a fi nevoită să finanțeze și să înarmeze singura Ucraina.
O victorie în alegerile prezidențiale din SUA a lui Trump, care a semnalat că va retrage ajutorul Washingtonului pentru Ucraina, ar putea forța Berlinul să revină asupra decizie.
Chiar dacă cabinetul și-a dat acordul proiectului, un buget final rămâne departe de linia de sosire. Cel mai mare obstacol va fi în parlament, unde parlamentarii din toate cele trei partide la guvernare vor trebui să stabilească detaliile până la sfârșitul anului.
„Nenumăratele promisiuni ale cancelarului și ale ministrului său apărării de a continua să sprijine Ucraina se dovedesc a fi fraze goale”, a declarat Ingo Gädechens, un parlamentar al Uniunii Creștin Democrate (CDU), de centru-dreapta, pentru POLITICO.
Flexibilitatea fiscală a Germaniei este limitată semnificativ de frâna constituțională a datoriilor , care limitează deficitul federal la 0,35% din PIB, cu excepția perioadelor de urgență. Lindner a rezistat declarării războiului din Ucraina ca o astfel de urgență.
În același timp, coaliția a fost în contradicție cu privire la modul de finanțare a propriilor nevoi militare pentru a-și îndeplini promisiunile lui Scholz de a reconstrui forțele armate ale Germaniei și de a îndeplini obiectivul anual de cheltuieli al NATO de 2% din PIB.
Este probabil ca Germania să atingă această țintă datorită cheltuielilor extraordinare dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro creat de guvernul în 2022. Cu toate acestea, acești bani vor fi epuizați până la sfârșitul lui 2027, ridicând întrebarea cum va finanța Berlinul deficitul începând cu 2028.
„Avem o nevoie extraordinară de acțiune în 2028, în valoare de 38,9 miliarde de euro”, a spus Lindner, adăugând că Germania ar trebui fie să crească mai repede, fie să-și asume mai multe datorii. „Este o întrebare fundamentală și una pe care următorul guvern federal va trebui, de asemenea, să o abordeze”.