În timp ce efectivele militare stagnează și amenințarea Rusiei planează, Berlinul mizează pe un model de serviciu militar voluntar pentru a reconstrui armata — însă timpul se scurge rapid, scrie Politico
Germania își dorește o armată mai puternică, dar nu știe cine o va alcătui.
Guvernul german în formare, alcătuit din creștin-democrații conservatori ai lui Friedrich Merz și social-democrații (SPD) de centru-stânga, a prezentat un acord de coaliție care prevede crearea unui nou serviciu militar voluntar pentru a reconstrui efectivele suprasolicitate și în continuă scădere ale Bundeswehr-ului, forțele armate germane.
Planul presupune trimiterea unui chestionar obligatoriu către toți bărbații de 18 ani — și opțional pentru femei — pentru a evalua disponibilitatea și aptitudinea de a servi. Cei selectați vor fi invitați să se înroleze, dar doar dacă aleg acest lucru.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius, politician SPD care este așteptat să-și păstreze funcția în noul guvern, a apărat această abordare ca pe un pas pragmatic înainte.
„Prin noul serviciu militar vom asigura atât creșterea, cât și capacitatea de rezistență a forțelor armate”, a declarat el săptămâna trecută, la o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la Bruxelles. „Facem Bundeswehr-ul mai atractiv. Aceasta este atât o condiție prealabilă, cât și un rezultat.”
Însă, în lipsa unor dovezi clare despre câți tineri s-ar înscrie în cadrul acestui plan, în cercurile de apărare germane se aprinde deja un semnal de alarmă.
„Dacă serviciul militar de bază nu va reuși să motiveze semnificativ mai mulți tineri să se ofere voluntar pentru forțele armate în viitorul apropiat, Bundeswehr-ul nu va atinge numărul necesar de soldați activi și rezerviști instruiți”, a avertizat Christian Richter, locotenent-colonel în rezervă și expert juridic la Institutul German pentru Apărare și Studii Strategice, think tank-ul armatei germane.
„Aceasta ar pune în pericol capacitatea de apărare a Germaniei — atât la nivel național, cât și în cadrul apărării colective a NATO. Cele două nu pot fi separate”, a adăugat el.
O armată în declin constant
Bundeswehr-ul este deja sub presiune. Efectivele au stagnat la aproximativ 182.000 de soldați. Anul trecut, mai mulți militari au părăsit armata decât s-au înrolat, iar aproape o treime dintre noii recruți au abandonat în timpul instruirii, potrivit raportului anual al guvernului privind starea Bundeswehr-ului.
Această problemă nu ține doar de recrutare, ci și de decenii de decizii politice care au împins armata la marginea societății.
După restructurarea masivă de după Războiul Rece, în 1994, sub cancelarul Helmut Kohl, multe baze militare au fost închise — mai ales în orașe. Astfel, spune Carlo Masala, profesor la Universitatea Bundeswehr din München și consilier al armatei, armata a dispărut din viața publică. „Băzile lor sunt astăzi în mijlocul pustietății”, a declarat el. „Tinerii nu mai au contact direct cu armata.”
Această ruptură s-a adâncit în ultimii ani.
Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2011. În 2018, campania de recrutare a Bundeswehr-ului la convenția de jocuri Gamescom din Köln a stârnit critici din cauza unui poster cu sloganul „Multiplayer la cel mai înalt nivel”. Criticii au acuzat armata că banalizează războiul și vizează adolescenți. „Dezgustător”, a comentat un utilizator pe X. „Încercă să atragă gameri naivi către arme.”
La începutul acestui an, orașul Zwickau din estul Germaniei a interzis reclamele Bundeswehr-ului din spațiile publice, autodeclarându-se „oraș al păcii” — deși autoritatea de supraveghere municipală a constatat ulterior că decizia a fost ilegală. În acest context de invizibilitate în creștere și de ezitare politică, Germania pariază acum pe un nou serviciu militar voluntar.
Fereastra de oportunitate se închide
„Avem nevoie imediată de 100.000 de soldați suplimentari — și cât mai rapid posibil”, a declarat generalul Carsten Breuer, comandantul suprem al armatei germane, săptămâna trecută, la Consiliul German pentru Relații Externe.
Ținta pe termen lung este mult mai ambițioasă. „Nevoia pe care o avem pe masă este de 460.000 de soldați”, a spus Breuer — o cifră care include forțele active, rezerviștii și foștii militari care ar trebui să poată fi mobilizați într-o criză majoră.
Și acea criză ar putea să nu fie departe. Potrivit lui Masala, anul 2029 a devenit termenul neoficial de referință pentru Germania — anul până la care NATO și serviciile de informații germane estimează că Rusia va fi reconstruit suficientă capacitate militară convențională, după războiul devastator din Ucraina, pentru a amenința teritoriile aliate.
„Acesta este orizontul de planificare cu care lucrăm”, a spus Masala. „Dacă Germania va aștepta până când va avea noi infrastructuri pregătite, s-ar putea să fie deja prea târziu.”
Pentru a acoperi acest deficit, noua coaliție mizează pe un serviciu militar voluntar, inspirat vag din modelul suedez de apărare totală, Totalförsvar.
Richter a descris planul de a se baza pe voluntariat și nu pe recrutare obligatorie drept un compromis politic — care câștigă timp, dar nu prea mult.
„De aceea, acordul de coaliție prevede că noul serviciu militar va fi ‘inițial voluntar’”, a spus el. „Însă, având în vedere scenariile discutate, inclusiv posibilitatea unui atac rusesc asupra teritoriului NATO încă din 2029, nu mai avem prea mult timp.”