„Germania este o oală pe foc al cărei capac începe să tremure puternic”

05 Sep 2024
„Germania este o oală pe foc al cărei capac începe să tremure puternic”

Avansul AfD în timpul alegerilor regionale din Saxonia și Turingia este un indiciu al crizei profunde care se formează în Germania și al decalajului care se lărgește între estul și vestul țării, explică politologul Patrick Moreau într-un interviu pentru Le Figaro.

*Patrick Moreau este istoric și politolog specializat în Germania și extremism. A publicat în special „Cealaltă Germanie:Trezirea extremei drepte"

  • LE FIGARO. - Alternative für Deutschland (AfD) a făcut un progres în cele două alegeri regionale din estul Germaniei (Saxonia și Turingia). Cum se explică?

Patrick MOREAU. - Această victorie nu este surprinzătoare, pentru că  AfD  câștigă putere, lucru pe care îl cunoaștem încă de la alegerile europene. Totuși, trebuie să ne amintim imediat și să ținem cont de ceea ce se întâmplă în vestul Germaniei, unde și AfD progresează, dar în proporții mult mai puțin semnificative (primând 10% până la 15% din voturi).

AfD este un fenomen complex care nu ar trebui redus la un nou NSDAP. Situația actuală nu este cea a Republicii Weimar în anii 1930. Acest partid progresează în sondaje din diverse motive, printre care, în primul rând, o lipsă de înțelegere între estul și vestul țării. Occidentul nici nu-i cunoaște și nici nu-i înțelege pe Bundeslanderii de Est. În ultimele luni, a avut loc o lovitură de Est.

Ossii (oamenii din Est) sunt astfel frecvent criticați: sunt „incapabili” să înțeleagă ce este democrația, iar această neînțelegere ar duce la un vot masiv în favoarea extremei drepte. Toate aceste critici îi enervează pe bună dreptate pe est-germani și acest lucru permite AfD, dar și BSW  (Alliance Sahra Wagenknecht , numită după fostul președinte al grupului Die Linke, NDLR) să găsească mulți alegători.

De asemenea, est-germanii simt că nu sunt suficient reprezentați în elitele politice și economice. Acest conflict mai mult sau mai puțin latent dintre Est și Vest ar putea provoca în cele din urmă un tsunami politic. Problema imigrației joacă, evident, un rol.  Cu toate acestea, imigrația în Germania de Est este încă relativ scăzută. În mod paradoxal, în orașele mari sau mai general în vestul țării, unde au fost mai multe valuri de imigrație, extrema dreaptă nu a făcut un adevărat progres.

Dar „viitoarea” imigrație este înfricoșătoare în Est, mai ales în mediul rural, unde AfD are cele mai bune scoruri. În plus, evenimente precum atacul de vineri, 23 august,  care a provocat moartea a trei persoane în timpul unui festival local din Solingen, au avut un impact puternic asupra rezultatelor la urne. Una dintre cheile campaniei victorioase a AfD a fost de fapt lupta împotriva criminalității, pe care o leagă de lupta împotriva imigrației.

AfD a suferit în sfârșit o adevărată transformare din 2013. A trecut de la un partid de protest, care a atras alegători nemulțumiți de sistemul Merkel, la un partid de membru. În 2024, alegătorii AfD susțin acest partid, deoarece consideră că este capabil să ofere un anumit număr de soluții la problemele țării (criză economică, insecuritate, imigrație). O schimbare fundamentală care asigură sustenabilitatea politică pentru AfD și îi permite să străpungă cei sub 25 de ani, muncitori, alegători aflați în dificultate economică sau pur și simplu frustrați de comportamentul elitelor politice din Occident.

Partidul Social Democrat începe și el să întâmpine dificultăți interne. Un număr mare dintre alegătorii săi sunt într-adevăr convinși că absența politicii anti-imigrație este o catastrofă
Același fenomen a avut loc în mai multe țări europene în care calitatea programatică a partidelor de extremă dreapta a crescut considerabil. Prin urmare, alegătorii votează pentru aceste partide pentru a găsi soluții la problemele cotidiene.

Problema  ucraineană și relațiile cu Rusia  este în cele din urmă unul dintre ultimele puncte care au jucat un rol în această victorie. Și aici, două lumi se opun între Occidentul, care percepe Rusia ca o forță amenințătoare la nivel militar și ideologic, și Estul, care este mai mult rusofil. Marea forță a BSW și AfD este de a afirma că momentele actuale de criză - inclusiv imigrația - nu ar fi existat dacă țara ar fi avut relații normale cu Rusia. Aceasta înseamnă abandonarea Ucrainei și forțarea ucrainenilor să facă pace.

La nivel național, care este dinamica acestui partid  ?

Descoperirea AfD este un succes regional clar, dar partidul este departe de a fi în măsură să ajungă la putere. La nivel național, sondajele arată cu siguranță că există o simpatie tot mai mare pentru acest partid (în jur de 15% până la 20%), dar în același timp se intensifică polarizarea societății germane.

70% dintre alegători resping orice perspectivă de coaliție cu AfD. Principalele campanii media și mobilizările colective împotriva AfD, însă, nu funcționează asupra alegătorilor săi, deoarece aceștia din urmă au tăiat legăturile cu sistemul politic în vigoare. O întoarcere la „câmpul democratic” pare pentru moment improbabilă.

Alegerile  din Turingia și Saxonia  sunt un punct culminant în politica germană. Într-adevăr, am asistat la nașterea unui nou sistem politic în Germania, care se va concretiza în timpul următoarelor alegeri naționale. Coaliția SPD-Verzi-FDP (liberali) condusă de Olaf Scholz este pe moarte - o majoritate covârșitoare a populației consideră că nu funcționează - și domnește cacofonia.

  • Dincolo de victoria AfD, cum putem analiza rezultatele acestor două alegeri din estul țării  ?

Trebuie să fim interesați de apariția de noi actori și în special de BSW din Sahra Wagenknecht. Partidul său s-a născut dintr-o despărțire foarte recentă de Die Linke, cândva un partid puternic al stângii comuniste. Se dezvoltă astăzi bazându-se pe sentimentele colective. În primul rând, pe partea anti-imigrație, pentru că populația germană se opune masiv imigrării necontrolate. Apoi pe dimensiunea pacifistă, pentru că mulți germani sunt îngrijorați de riscul războiului cu Rusia.

BSW joacă în cele din urmă pe teama de o criză economică: partidul, care rămâne marxist și anticapitalist, solicită totuși o revitalizare națională a economiei germane. Astfel, chiar dacă rezultatele sale electorale rămân modeste – între 12% și 16% – partidul poate progresa și ar putea deveni partener de coaliție atât la nivel de landuri, cât și la nivel național, la viitoarele alegeri. Pentru că, dacă AfD este percepută pe scară largă ca un partid de extremă dreaptă, BSW este, la rândul său, văzut ca un jucător cu drepturi depline în domeniul democratic. 

În sfârșit, trebuie menționată slăbirea extraordinară a Verzilor, care erau încă foarte populari în urmă cu câțiva ani. Astăzi, observăm o respingere colectivă a acestui partid, perceput ca totalitar, dorind să impună oamenilor un alt mod de viață și comunicare. Astăzi, germanii nu mai sunt convinși că dimensiunea ecologică trebuie să fie o prioritate, problema economică trebuie să primeze. Ceea ce explică schimbarea în tineret: astăzi ei se apropie din ce în ce mai mult de extrema dreaptă.

Dimensiunea finală: Partidul Social Democrat începe și el să întâmpine dificultăți interne. Un număr mare dintre alegătorii săi sunt de fapt convinși că absența politicii anti-imigrație este o catastrofă. În mod clar, observăm elemente de criză peste tot, în toate părțile. Îmi vine în minte o imagine: Germania este o oală care a fost pusă pe foc și al cărei capac începe să tremure puternic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră