Datoriile externe ale Germaniei au depășit 4,7 triliarde de euro

06 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Datoriile externe ale Germaniei au depășit 4,7 triliarde de euro

Datoriile externe ale Germaniei au depășit 4,7 triliarde de euro, conform unui raport dat publicității de la Banca Națională a Germaniei, citat de finanzen100.net, privind situația la finalul anului 2014. Doar 2,2 triliarde de euro sunt către alte state, adică 75% din Produsul Intern Brut (PIB). Restul banilor sunt datorați către companii private, de cele mai multe ori fonduri de investiții cu sedii în străinătate.

Practic, cele 4,7 triliarde de euro se împart astfel: 1,3 triliarde de euro - datorii ale statului german, 500 de miliarde - datorii ale băncii naționale, 1,5 triliarde de euro - datorii ale altor bănci germane, 600 de miliarde - datorii ale companiilor private germane și 600 de miliarde - datorii ale persoanelor private.

Germania ale cele mai mari datorii față de Luxemburg: 587 de miliarde de euro. Cum cele mai multe fonduri de investitiții care au cumpărat obligațiuni în Germania își au sediul în Marele Ducat, datoria către Luxemburg nu este o surpriză.

Un control financiar important asupra Germaniei are și Olanda. “Deși îi ironizăm de multe ori pe vecinii noștri, datoria față de Olanda a atins 558 de miliarde de euro. Vinovăția nu aparține atât statului german, cât companiilor”, motivează sursa citată.

Datorii la fel de mari are Germania și față de Marea Britanie. Considerabil mai mici sunt datoriile către Franța, 318 miliarde de euro. Pe lângă relațiile economice excelente între cele două țări, principalii creditori ai Germaniei sunt și companiile de asigurări AXA și CNP, cu sediul în Hexagon.

Cu 247 de miliarde de euro, SUA ocupă locul 5, dar jurnaliștii germani se grăbesc să amintească faptul că și SUA au o datorie față de statul german de 80 de miliarde de euro. Locul 6 este ocupat de Japonia cu 222 de miliarde de euro, în condițiile în care niponii au adunat cele mai mari datorii externe din lume.

Topul primelor zece claste este completat de Irlanda (181), Elveția (171), Belgia și Austria.12 dintre principalele 15 țări care au bani de încasat din partea Germaniei provin din Europa. Țările UE reprezintă 71% din totalul datoriilor externe ale Germaniei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră