Guvernul francez a cerut un sondaj privind consumul francez pentru a încuraja o alimentație mai sănătoasă, în special pentru copii. Rezultat: 20% dintre tineri au confundat dovleceii cu castraveții, 4% dintre ei nu au putut identifica o conopidă și 13% au confundat un grapefruit cu o portocală, scrie Le Figaro.
Cunoștințele despre fructe și legume se pierd în rândul noii generații. Aceasta este observația celui mai recent studiu realizat de Harris Interactive publicat marți, 5 martie. Dezvăluie că unul din cinci tineri francezi (20%) nu poate deosebi un dovlecel de un castravete. Acest sondaj a fost realizat în februarie 2024 pe un eșantion de 1.058 de persoane în vârstă de peste 15 ani, la solicitarea ministrului delegat responsabil cu afaceri, turism și consum.
Guvernul dorește să consolideze educația alimentară pentru francezi, și în special pentru copii, pentru a-i încuraja să aibă o dietă mai sănătoasă, bazată pe produse proaspete. Educația alimentară este atât „o problemă de egalitate de șanse” , „o problemă majoră de sănătate publică”, cât și „o problemă de putere de cumpărare” , a declarat ministrul delegat la o conferință de presă marți. Trebuie să compensăm „defalcarea culturii alimentare” , a insistat ea înainte de a adăuga că „educația alimentară este un subiect social care ne structurează în mod durabil obiceiurile de consum și modelează viitorul copiilor noștri” .
Alimentație slab diversificată
Sondajul avertizează despre cultura alimentară a tinerilor. Concret, el le-a arătat participanților fotografii cu fructe și legume. Rezultat: 20% dintre tineri au confundat dovleceii cu castraveții, 4% dintre ei nu au putut identifica o conopidă și 13% au confundat un grapefruit cu o portocală.
Această lipsă de cunoștințe despre alimente se explică parțial prin lipsa diversității alimentare în rândul tinerilor. Ei mănâncă mai puține fructe și legume proaspete decât francezii în vârstă. Când 81% dintre cei chestionați spun că mănâncă fructe și legume proaspete, 89% dintre tinerii de 15-24 de ani spun că mănâncă alimente bogate în amidon (paste, orez, cartofi etc.) și conserve (40% dintre tineri).
Consumul mare de alimente procesate, preparate sau fast-food de către tineri explică și de ce nu știu să recunoască fructele și legumele. De altfel, 59% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani spun că mănâncă într-un restaurant fast-food cel puțin o dată pe săptămână, față de 37% pentru restul populației. În ceea ce privește mâncărurile procesate, 44% dintre tineri spun că le mănâncă de mai multe ori pe săptămână, față de 23% dintre francezii cu vârsta peste 24 de ani.
Pentru a-și justifica alegerea de a cumpăra mâncăruri deja pregătite sau achiziționate afară, tinerii au avansat argumentul financiar. Jumătate dintre ei cred că acestea costă mai puțin decât gătitul. Dar și că se prepară mai ușor și mai rapid (74%). Cu toate acestea, 73% dintre tineri cred că este important să cunoască proveniența produselor pe care le consumă, față de 85% dintre francezii peste 24 de ani.