Gaza trebuie „demilitarizată” și „deradicalizată”, spune Benjamin Netanyahu

26 Dec 2023
Gaza trebuie „demilitarizată” și „deradicalizată”, spune Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a estimat că pacea va fi atinsă doar dacă Gaza este „demilitarizată” și „deradicalizată”, după ce a anunțat o intensificare a luptei împotriva Hamas pe teritoriul palestinian, scrie Le Figaro

Nu ne oprim, (...) intensificăm luptele în zilele următoare. Va fi un război lung”, a insistat luni prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, după ce a vizitat Gaza.

În Wall Street Journal el a stabilit, de asemenea, trei „precondiții” pentru a obține pacea. Hamas trebuie distrus, Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie deradicalizată”, a detaliat el în rubrica sa. 

Prevenirea contrabandei cu arme „va necesita înființarea unei zone de securitate temporară în perimetrul Gazei”, a spus domnul Netanyahu, care exclude încredințarea viitoarei administrații a acestui teritoriu către Autoritatea Palestiniană, pe care o acuză de „finanțarea și glorificarea terorismului” în Cisiordania

În viitorul apropiat, Israelul trebuie să-și păstreze responsabilitatea principală pentru securitatea în Gaza ”, din care s-a retras unilateral în 2005, după 38 de ani de ocupație, a repetat el.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz , Netanyahu s-a declarat, de asemenea, gata să încurajeze migrația voluntară a palestinienilor din Gaza. 

"Problema noastră nu este dacă să autorizăm o ieșire, ci dacă vor exista țări care vor fi gata să absoarbă o ieșire”, a declarat el în fața aleșilor din Likud, partidul său, potrivit Haaretz .

Alte stiri din Externe

Ultima oră