Garry Kasparov spune ca este o „onoare” faptul ca a fost pus de Rusia pe lista „teroriştilor şi extremiştilor”.

06 Mar 2024
Garry Kasparov spune ca este o „onoare” faptul ca a fost pus de Rusia pe lista „teroriştilor şi extremiştilor”.

Exilat în Statele Unite, adversarul rus Garry Kasparov consideră că este o „onoare” să fie plasat de Kremlin pe lista „teroriştilor şi extremiştilor”, scrie BFMTV

A fi plasat pe lista persoanelor clasificate drept „terorişti şi extremişti” de Moscova este o „onoare care spune mai multe despre regimul fascist al lui Putin decât despre mine”, a reacţionat adversarul rus Garry Kasparov pe contul său X, miercuri, 6 martie.

„Extremismul în apărarea libertății nu este un viciu; moderația în căutarea dreptății nu este o virtute!”, a adăugat fostul campion la șah, citând o propoziție a politicianului american Barry Goldwater (1909-1998).

Campion la șah devenit adversar al lui Vladimir Putin

Născut în 1963 în Azerbaidjan - pe atunci una dintre cele cincisprezece republici care formau URSS la acea vreme - Garry Kasparov, în vârstă de 60 de ani, a fost unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie înainte de a deveni un adversar înverșunat al lui Vladimir Poutine.

În 2013, temându-se de acțiuni în justiție, a părăsit Rusia și acum locuiește în Statele Unite, de unde continuă să denunțe puterea rusă și campania militară a acesteia în Ucraina.

La câteva zile după atacul asupra Ucrainei din februarie 2022, el a cerut Rusiei să revină la „Epoca de Piatră”, asigurându-se că tehnologiile occidentale nu mai ajung în industriile ruse.

„Ceea ce se decide în Ucraina este libertatea sau tirania”, a asigurat el la BFMTV în iunie 2022.

Garry Kasparov a fost deja desemnat „agent străin” în Rusia din 2022, o etichetă folosită masiv împotriva oponenților, jurnaliştilor și activiștilor pentru drepturile omului. Acest lucru îi obligă să treacă prin proceduri administrative greoaie.

Majoritatea oponenților majori care rămân în Rusia sunt închiși. Unii, precum Boris Nemțov și Alexei Navalny, au murit. Ceilalți au ajuns să plece în exil.

Garry Kasparov este renumit pentru lungul duel din anii 1980 cu o altă legendă sovietică a șahului, Anatoly Karpov. Ulterior acesta din urma l-a susținut pe Vladimir Putin și a devenit deputat în partidul președintelui rus.

Alte stiri din Externe

Ultima oră