Cei doi au o relație care datează de mai bine de un deceniu, când Joe Biden era vicepreședinte, dar luni se vor întâlni față în față pentru prima dată în rolurile lor actuale, scrie Le Figaro.
Joe Biden a avertizat duminică că intenționează să tragă „linii roșii” în relațiile tensionate dintre Statele Unite și Beijing în timpul întâlnirii cu omologul său chinez Xi Jinping, preludiu la un summit G20 care promite să fie marcat de multe diviziuni profunde.
Președintele democrat a aterizat duminică seară pe insula indoneziană Bali, la bordul Air Force One, pentru întâlnirea liderilor summit-urilor marilor economii mondiale de marți și miercuri, după ce a participat la summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud de Sud-Est la Phnom Penh. Președintele SUA a spus că a abordat întâlnirea de luni „întărit” după succesul neașteptat al Partidului Democrat la alegerile intermediare.
Cei doi presedinți nu duc lipsă de subiecte de dezbătut, Washingtonul și Beijingul aflându-se în conflict pe probleme de la comerț la drepturile omului în regiunea chineză Xinjiang, trecând pe lângă statutul Taiwanului. „Îl cunosc pe Xi Jinping, el mă cunoaște”, a adăugat el, spunând că au avut întotdeauna „discuții sincere”. Cei doi au o relație care datează de mai bine de un deceniu, când Joe Biden era vicepreședinte, dar luni se vor întâlni față în față pentru prima dată în rolurile lor actuale.
„Avem foarte puține neînțelegeri. Trebuie doar să stabilim care sunt liniile roșii”, a spus președintele american. Consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, a dat asigurări că Joe Biden speră în schimburi „directe”, dar și în găsirea subiectelor pentru „cooperare pe probleme de fond”. „Statele Unite sunt pregătite pentru o concurență acerbă cu China, dar nu caută o confruntare”, a spus el reporterilor de la bordul Air Force One.
Potrivit Casei Albe, Joe Biden va îndemna Beijingul să-și folosească influența pentru a modera Coreea de Nord care tocmai a efectuat o serie record de lansări de rachete, părând că se pregătește să efectueze cel de-al șaptelea test nuclear din istoria sa. Ryan Hass, fost oficial chinez al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a spus că președintele chinez „nu ar trebui să fie la fel de îngăduitor cu Biden” precum a fost cu cancelarul german Olaf Scholz într-o întâlnire recentă, pentru a nu fi văzut ca „aprobând cerințele sale” pe problemele Ucraina, nuclear sau Coreea de Nord ”.
China este principalul aliat al Phenianului, iar oficialii americani spun că, în timp ce Joe Biden nu va face cereri, el îl va avertiza pe Xi Jinping că continuarea programului de rachete și nuclear ar însemna că SUA își vor spori prezența militară în regiune, prezență căreia Beijingul se opune cu înverșunare. Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol „reafirmă că un test nuclear al Coreei de Nord va fi urmat de un răspuns ferm din partea comunității internaționale”, au avertizat aceștia într-un comunicat comun după un întâlnire trilaterală.
Putin absent
Președintele rus Vladimir Putin a decis să nu meargă la summitul G20, oficial pentru probleme de agendă, dar absența sa este văzută ca un semn de izolare în mijlocul intervenției militare în Ucraina. El l-a trimis în schimb pe ministrul său de externe Serghei Lavrov care a sosit în Bali duminică seara. Ofensiva rusă de aproape nouă luni în Ucraina a făcut călătoria lui Vladimir Putin dificilă și riscantă din punct de vedere politic. Deși războiul nu este oficial în programul summit-ului, el este pe ordinea de zi a liderilor mondiali din cauza impactului său asupra piețelor alimentare și energetice.
Într-o declarație, Ministerul rus de Externe a cerut G20 să se concentreze pe problemele economice din spatele creării acestui format care reunește marile economii ale lumii, mai degrabă decât pe problemele de securitate care intră în competența ONU.
Se așteaptă ca Rusia să fie sub presiune pentru a extinde un acord care să permită exportul de cereale și îngrășăminte prin porturile Mării Negre, care expiră pe 19 noiembrie. Cel puțin, Joe Biden și aliații săi vor să transmită un mesaj clar de la G20 lui Vladimir Putin, acela că un conflict nuclear este inacceptabil. Dar chiar și pe acest subiect, apropierea dintre China și Rusia ar putea face ca un mesaj comun cu occidentalii să fie de neatins.
Țara gazdă a G20, Indonezia, a făcut totul pentru a păstra echilibrul, nedorind să favorizeze nici China, nici Statele Unite și a rezistat presiunii occidentale care i-au cerut să excludă Rusia. Dar Jakarta nu este optimistă cu privire la șansele unui acord care să conducă la un text comun la sfârșitul summit-ului. „Sincer, cred că situația internațională nu a fost niciodată atât de complexă”, a declarat ministrul coordonator indonezian pentru investiții și afaceri maritime, Luhut Binsar Pandjaitan, în ajunul summitului. „Dacă până la urmă liderii G20 nu fac un comunicat de presă, aceasta este situația, este în regulă”.