G20: Antony Blinken i-a cerut lui Serghei Lavrov „să pună capăt” „războiului de agresiune”

03 Mar 2023
G20: Antony Blinken  i-a cerut lui Serghei Lavrov „să pună capăt” „războiului de agresiune”

Acesta este primul lor schimb față în față de la începutul războiului din Ucraina: secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit pentru scurt timp, pe marginea G20, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, scrie Le Monde.

Întâlnirea lor anterioară față î față datează din ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie. Cu toate acestea, de atunci discutaseră la telefon, dar pe alte subiecte decât Ucraina.

Întâlnirea dintre Blinken și șeful diplomației ruse, în marja unei întâlniri a miniștrilor de externe G20 la New Delhi, a durat mai puțin de zece minute, potrivit unui oficial american care a vorbit sub acoperirea anonimatului. Șeful diplomației americane și-a informat interlocutorul despre angajamentul Statelor Unite de a-și continua sprijinul pentru Ucraina. Domnul Blinken a vrut să „trimită acest mesaj direct” omologului său rus, a argumentat acest oficial. Cu o zi înainte, Antony Blinken asigurase însă că nu va plănui nicio astfel de întâlnire.

În timpul conversației, domnul Blinken a mai cerut Rusiei s pună capăt acestui război de agresiune, să-l elibereze pe Paul Whelan și să-și reia participarea la tratatul New Start, subliniind totodată sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, potrivit sursei.

I-am spus ministrului de externe (rus) ceea ce eu, la fel ca mulți alții, am spus săptămâna trecută la Organizația Națiunilor Unite și ce au spus atât de mulți miniștri de externe ai G20 astăzi: puneți capăt acestui război de agresiune, angajați-vă într-o diplomație semnificativă care poate produce o politică justă. și pace durabilă”, a declarat Antony Blinken reporterilor.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat pentru CNN că întâlnirea a avut loc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră