Franța afirmă că un acord de încetare a focului în Ucraina trebuie să fie bazat pe realitate, în urma întâlnirilor cu SUA

18 Apr 2025
Franța afirmă că un acord de încetare a focului în Ucraina trebuie să fie bazat pe realitate, în urma întâlnirilor cu SUA

În urma unor discuții recente între oficiali francezi și americani, președinția franceză a subliniat că orice acord de încetare a focului în Ucraina ar trebui să pornească de la „realitate”, cu referire directă la teritoriile ocupate de Rusia. Declarațiile oficialilor francezi vin într-un moment în care îngrijorările Kievului cresc, temându-se că negocierile ar putea duce la cedarea unor teritorii în fața agresiunii ruse. Discuțiile din Paris au marcat începutul unui „proces pozitiv” în care europenii sunt implicați activ, iar Franța, alături de Regatul Unit, pune accent pe garantarea unui acord de pace solid și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, scrie Politico

Biroul președintelui francez Emmanuel Macron a declarat că orice acord de încetare a focului în Ucraina trebuie să „pornească de la realitate”, comentarii care ar putea alimenta îngrijorările de la Kiev că va fi forțată să cedeze teritorii Rusiei.

Secretarul de stat american Marco Rubio s-a alăturat trimisului special Steve Witkoff și lui Keith Kellogg la Paris pentru discuțiile de joi, alături de reprezentanți de rang înalt din Regatul Unit, Ucraina și Germania.

Deși toate părțile au fost de acord cu necesitatea unui armistițiu imediat, un oficial al Elysée, care a vorbit după încheierea discuțiilor din acea zi, a subliniat pragmatismul, menționând „mai multe teritorii care sunt în prezent ocupate de Rusia”.

Witkoff, care a călătorit pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin la Moscova de mai multe ori, a spus recent pentru Fox News că acordul de pace propus de Rusia depinde de „cinci teritorii din Ucraina”.

Trimisul special nu a specificat care sunt aceste teritorii, dar se pare că se referă la Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, precum și la Donetsk, Luhansk, Herson și Zaporijjia — patru regiuni unde Rusia a organizat referendumuri false înainte de a le anexa ilegal, chiar dacă Kremlinul nu controlează pe deplin aceste teritorii.

Kievul nu va recunoaște niciodată aceste regiuni ca fiind rusești, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei după comentariile lui Witkoff, cerând comunității internaționale să respecte integritatea teritorială a țării și granițele recunoscute internațional.

Deși contururile teritoriale ale unui armistițiu sunt doar una dintre provocările care se află în față în negocierea unui acord, biroul lui Macron a declarat că ziua de joi a marcat începutul unui „proces pozitiv în care europenii sunt implicați”.

„Scopul nostru este pacea cât mai rapid posibil, o pace solidă și o pace care garantează respectarea drepturilor esențiale ale Ucrainei”, a spus oficialul de la Elysée.

Europenii s-au luptat până acum pentru a obține un loc la masa negocierilor și au avertizat administrația SUA împotriva unei înțelegeri prea rapide a unui armistițiu fără garanții solide de securitate pentru Ucraina, precum și un sistem de monitorizare și reacție la orice încălcare a armistițiului.

În acest sens, francezii și britanicii sunt liderii unei „coaliții a celor dispuși”, care include mai mult de 30 de țări care doresc să sprijine Ucraina, inclusiv printr-o posibilă desfășurare a unei forțe de reasigurare pe teren în caz de încetare a focului.

Biroul lui Macron a declarat că președintele francez a discutat cu Volodimir Zelenskyy al Ucrainei mai devreme în acea zi și după întâlniri. Întâlniri similare cu reprezentanți de rang înalt din Franța, Germania, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite vor avea loc săptămâna viitoare la Londra.

Alte stiri din Externe

Ultima oră