Franța a devenit cel mai mare cumpărător de gaz lichefiat american (GNL) din lume

05 Apr 2022
Franța a devenit cel mai mare cumpărător de gaz lichefiat american (GNL) din lume

Franța a fost prima destinație pentru gazul natural lichefiat GNL american în martie, înaintea Spaniei și Marii Britanii, scrie BFMTV.

Țara, care cumpără în mod normal 20% din gazul pe care îl consumă din Rusia, și-a accelerat diversificarea aprovizionării în ultimele săptămâni. Având prioritate GNL, gaz natural lichefiat american.

Potrivit unei note de analiză a S&P Global, Franța a fost principala destinație mondială pentru GNL american în martie 2022. În martie, 16 nave de marfă cu GNL din Statele Unite au livrat în Franța, de două ori mai multe decât în ​​februarie. Franța depășește astfel Spania (15 transporturi), Regatul Unit (12) precum și trei țări, Coreea de Sud, Turcia și Olanda, aflate la egalitate pe locul al patrulea, cu opt expedieri fiecare.

Nu este prima dată când Franța este cel mai mare cumpărător de gaz american din lume. Deja în martie 2021, țara era principala destinație din lume, cu nouă livrări, înaintea Regatului Unit.

O relație comercială facilitată de localizarea geografică a țării care permite aceste livrări.

„Franța are un litoral mare care îi permite să importe gaz lichefiat, notează Patrice Geoffron, profesor de economie la Universitatea Paris-Dauphine. Pe de altă parte, pentru germani și italieni, gazul rusesc cântărește foarte mult și reprezintă mai mult de 50% din aprovizionarea cu gaze.”

Statele Unite s-au angajat la sfârșitul lunii martie să furnizeze UE 15 miliarde de m3 suplimentar de GNL în 2022, în timp ce Bruxelles-ul va depune eforturi pentru a asigura o cerere „stabilă” de GNL american, care ar permite o aprovizionare suplimentară de 50 de miliarde de m3 pe an. până în 2030. Statele Unite au livrat 100 de transporturi de GNL la nivel global în martie, în creștere cu 6% față de februarie și cu 28% față de martie 2021.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră