Forumul Economic Mondial de la Davos este asociat cu marile nume ale afacerilor mondiale, întâlniri ale șefilor de stat și proteste anti-globalizare. Pe de altă parte, evenimentul a devenit o mașinărie pentru a câștiga bani uriași, iar prețurile – mai ales cu inflația crescută – îi sperie pe „simplii muritori”. Am verificat cum arată în culise cel mai important summit economic din lume, conform Business Insider.
În mod tradițional, la începutul anului, în pitoreștii Alpi, cu doar aproximativ 11.000 de locuitori din Davos, se adună cei mai importanți politicieni, oameni de afaceri și lideri din întreaga lume pentru a vorbi despre viitorul economic al Europei și al lumii. Una dintre temele naturale va fi încetinirea economică și cea mai mare inflație de mult timp, vizibilă în tot Occidentul. Discuțiile despre problemele lumii moderne sunt doar una dintre dimensiunile summit-ului. Am verificat cum arată din punct de vedere organizațional.
Apropiindu-te deja de oraș, vezi că avem de-a face cu un eveniment inedit. La o duzină de kilometri de Davos, sosirile trebuie să se oprească la un blocaj al poliției care verifică legitimația vizitatorilor.
Ce altceva atrage rapid atenția vizitatorilor? În primul rând, fără ruși. Cu doar câțiva ani în urmă, Rosneft și Sberbank au participat de bunăvoie la evenimentul elvețian și și-au marcat puternic prezența. De la invadarea Ucrainei și de la ediția anterioară, astfel de oaspeți sunt greu de găsit.
Cele două fețe ale lui Davos
Doar câțiva pot ajunge la lucrările principale ale summit-ului din Alpii elvețieni. Este imposibil să intri acolo „din stradă”, organizatorul, adică Forumul Economic Mondial, trimite invitații personale șefilor de stat și membrilor organizației, cel mai adesea reprezentanți ai marilor afaceri globale.
Așa că a ajunge acolo nu este ușor - mai ales că calitatea de membru WEF este foarte costisitoare. Procedura este complicată, iar costurile finale depind de „nivelul de inițiere”. După cum este descris de „The New Yorker”, contribuțiile anuale la WEF pot varia foarte mult.
Astfel de taxe îi descurajează chiar și pe cei mai bogați oameni de afaceri. Anul acesta, din acest motiv, a demisionat de la participare, printre altele. Bill Browder, șeful Hermitage Capital Management. După cum a raportat, în cazul său, costurile de la Davos au crescut de trei ori.
Cu toate acestea, mulți nu sunt descurajați de costuri. În acest an, numărul participanților la summit-ul principal este estimat la cca. 3.000. oameni. Potrivit autorităților elvețiene, în realitate, numărul sosirilor în Davos poate fi chiar de două ori mai mare. De ce?
Un element important al Forumului Economic Mondial sunt numeroasele evenimente secundare. Întâlniri și dezbateri organizate de companii internaționale care își promovează economiile, mass-media, think tank-urile și organizațiile de afaceri au loc în tot orașul. Chiriile au crescut semnificativ ajungând la un nivel record al prețului unei garsoniere în Polonia, iar o pizza sau un simplu kebap costa cât o masă fine dining în alte țări.
I’m in Davos to argue for the frozen Russian $350 billion to be used for the defence of Ukraine. But I won’t be doing it in the halls of the WEF because they raised the price of attendance to $250k for me (3x what they charged before). Russians are happy https://t.co/COKhr2p6UV
— Bill Browder (@Billbrowder) January 16, 2023