Forțele aeriene ucrainene spun că au distrus o navă rusă în Marea Neagră

26 Dec 2023
Forțele aeriene ucrainene spun că au distrus o navă rusă în Marea Neagră

Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că au distrus în Crimeea o navă din flota rusă în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în conflictul cu Kiev. Atacul a fost efectuat în jurul orei 2:30 a.m. (00:30 GMT) folosind rachete de croazieră de „aviație tactică”, scrie Le Monde

„Nava amfibie Novocherkassk a fost „distrusă” de piloții forțelor aeriene în Feodossia, în Crimeea ocupată, a declarat această sursă pe serviciul de mesagerie Telegram. „Oamenii spun că transporta Shahed”, drone explozive iraniene utilizate pe scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, au adăugat forțele aeriene ucrainene.

Generalul Mykola Oleshchouk, comandantul forțelor aeriene, a difuzat un videoclip care arată o explozie și flăcări. Situată la Marea Neagră, Feodosia găzduiește o bază navală rusă importantă.

Șeful „Republicii Crimeea” , Serghei Aksionov, a confirmat că a avut loc un atac în această localitate. „Un atac inamic a fost efectuat în sectorul Feodossia. Sectorul portuar este izolat ”, a declarat oficialul rus la Telegram, asigurând că „detonația s-a încheiat” și că „focul este stapânit” . El nu a precizat natura pagubelor, dar a subliniat că „locuitorii mai multor case” trebuiau „evacuați” .

Ucraina efectuează frecvent lovituri în Crimeea, vizând în special armata rusă. În aprilie 2022, a scufundat crucișătorul Moskva , nava amiral rusă a flotei Mării Negre.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul său al Apărării cu privire la „daunele” suferite de o navă rusă în timpul unui atac ucrainean în Crimeea, marți, potrivit agențiilor ruse.

Ministrul Apărării Serghei Șoigu i-a raportat lui Vladimir Putin atacul armatei ucrainene asupra Feodosiei (în Crimeea, NDLR) și avariile suferite de marea navă de debarcare Novocherkassk”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenții.

Potrivit Moscovei, apărarea aeriană rusă a distrus două avioane de luptă ucrainene, Sukhoi Su 24, care fac parte din escadrile tactice ale Forțelor Aeriene Ucrainene și au folosit rachete ghidate în timpul atacului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră