Forțe de comando ucrainene se antrenează în Marea Britanie pentru recucerirea Crimeei înainte de Crăciun

30 Iul 2023
Forțe de comando ucrainene se antrenează în Marea Britanie pentru recucerirea Crimeei înainte de Crăciun

Operațiunea va implica lovituri aeriene, terestre și maritime cu comandouri ucrainene care folosesc tehnologia pentru a submina și paraliza trupele ruse, scrie Express.

Trupele britanice antrenează o brigadă de comando ucraineană de elită pentru a paraliza forțele ruse și pentru a recuceri Crimeea înainte de Crăciun, susțin sursele. Peste 2.000 de soldați au ajuns într-o locație îndepărtată din Dartmoor pentru a participa la exerciții de specialitate.

Sursele spun că vor forma vârful atacului într-o invazie, în timp ce alte două forțe lansează atacuri concomitente. Sâmbătă seara, șeful serviciilor secrete ucrainene Kyrylo Budanov a confirmat că forțele vor intra „în curând” în Crimeea.

Operațiunea va implica lovituri aeriene, terestre și maritime cu comandouri ucrainene care folosesc tehnologia pentru a submina și paraliza trupele ruse.

În altă parte, unitățile blindate vor trece prin apărare, operațiunile fiind susținute de un nou stoc de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate din Marea Britanie, SUA și Germania.

Antrenamentul se desfășoară la Battle Camp din Okehampton, Devon, care a fost închisă tuturor celorlalte unități militare și membrilor publicului.

Supravegheat de Royal Marines de la 42 Commando, antrenamentul acesta include tactici clasice de apropiere, urmate de atacuri de comando de grup folosind muniție reală noaptea.

Sâmbătă seara, o sursă militară de rang înalt din Marea Britanie a spus că se pune accent pe utilizarea tacticilor "agile" NATO pentru a ajuta trupele ucrainene să „conformeze spațiul de luptă” înainte de a lovi inima inamicului.

„Operațiunea de reluare va fi una care va desfășura mai multe atacuri asupra forțelor ruse”, a spus sursa.

„Putem să-i antrenăm cu tactica noastră și să le arătăm cum să folosească echipamentul, dar succesul va veni din capacitatea ucrainenilor de a se adapta rapid și de a depăși provocările.”

Expertul Keir Giles, autorul cărții Războiul Rusiei împotriva tuturor, a declarat că reluarea Crimeei face parte din scopul declarat al președintelui Volodimir Zelenski ca toți ocupanții să fie îndepărtați de pe teritoriul ucrainean.

„Este puțin probabil ca acest lucru să fie realizat printr-o lovitură blitzkrieg, dacă forțele ruse nu s-au prăbușit complet. Dar dacă atacurile asupra podului Kerci continuă și interzic linia de cale ferată și acest lucru coincide cu ofensiva care amenință alte rute, în cele din urmă, asta trebuie să aibă un impact asupra cât de viabilă este stăpânirea Rusiei asupra Crimeei”, a declarat Giles, de la grupul de reflecție Chatham House.

Vestea vine în timp ce atacurile asupra Ucrainei au continuat sâmbătă. Cel puțin nouă persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite când rachetele au lovit un bloc de apartamente din orașul Dnipro, din est.

A fost lovită și o clădire aparținând serviciilor de securitate (SBU) ucrainene.

Între timp, Giles a respins afirmațiile lui Vladimir Putin conform cărora el „studiează cu atenție” un plan de pace propus de liderii africani.

Acesta a fost prezentat la un Summit Rusia-Africa desfășurat la Sankt Petersburg. Putin a folosit sentimentul anticolonial pentru a obține sprijin din partea națiunilor africane, care reprezintă cel mai mare bloc de vot al ONU.

Dar existau indicii că popularitatea lui scade pe măsură ce realitatea blocadei de cereale din Rusia la Marea Neagră ajunge la țările africane.

Dintre cele 54 de țări ale Africii, doar 17 șefi de stat au participat la summitul de două zile, față de 43 la primul summit din 2019.

Putin a promis că Rusia va înlocui exporturile de cereale, dar gestul a fost respins de majoritatea statelor africane, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că este doar „o mână de donații”. Giles a spus că nu există nicio speranță ca planul de pace african să câștige.

Acesta solicită retragerea Rusiei, îndepărtarea armelor nucleare tactice din Belarus, suspendarea mandatului de arestare împotriva lui Putin al Curții Penale Internaționale și încetarea sancțiunilor.

Dl Giles a spus: „Acest plan este imposibil pentru că națiunile africane recunosc că cauza principală a conflictului este invazia Rusiei, iar linia de bază este retragerea Rusiei – ceea ce Putin nu este dispus să facă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră