FMI avertizează cu privire la o recesiune economică europeană puternică din cauza embargoului rusesc asupra gazelor

19 Iul 2022
FMI avertizează cu privire la o recesiune economică europeană puternică din cauza embargoului rusesc asupra gazelor

Europa de Est și Italia ar suferi recesiuni serioase dacă țările nu pun în comun resursele, scrie FinancialTimes.

Un embargo rusesc asupra gazelor ar duce la recesiuni severe în Europa de Est și Italia dacă țările din întreaga lume și-ar aduna propriile provizii limitate, a avertizat marți FMI, în încercarea de a încuraja solidaritatea între națiuni.

Fondul a prezis că dacă gazele naturale lichide nu sunt împărțite și prețurile sunt reduse artificial, orice acțiune rusă de a opri furnizarea Europei va declanșa contracții economice de peste 5% în următorul an în Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Italia.

Potrivit FMI, 42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia. Fluxurile rusești asigură mai mult de 50% din importurile de gaze pentru opt țări UE. Un embargo rusesc asupra gazelor a devenit din ce în ce mai probabil ca urmare a invaziei sale în Ucraina. Moscova a restricționat livrările prin conducta sa Nord Stream 1, care trece din Rusia sub Marea Baltică până în Germania, cu 60% în iunie. Există temeri că nu va relua aprovizionarea joi, după întreținerea planificată.

Consumul european de gaz a scăzut deja cu 9% în acest an, scăzând cu 0,2 puncte procentuale din PIB-ul UE, potrivit FMI, dar simulările sale au avertizat că, fără atenuări, durerea s-ar putea agrava în timpul iernii. Bruxelles-ul urmează săptămâna viitoare să le spună statelor membre să reducă consumul „imediat”.

Modelul FMI a sugerat că economia europeană s-ar putea descurca cu Rusia reducând livrările cu 70%, dar ar exista lipsuri dacă ar exista un embargo complet asupra exporturilor. Țările europene cel mai grav afectate ar putea avea acces la provizii doar cu 15 și 40% sub nevoile lor.

Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au folosit foarte mult gazul rusesc, în timp ce Italia este vulnerabilă din cauza utilizării mari a gazului în producția de energie electrică, a spus FMI. Cele mai grave efecte ar apărea dacă gazul nu ar fi împărțit între țările europene, atât din cauza blocajelor fizice în aprovizionarea și tezaurizarea de către națiuni individuale, cât și dacă gospodăriile ar fi protejate de creșterea prețurilor de către guverne și, prin urmare, nu și-ar limita utilizarea pe timpul iernii pentru încălzire.

Acest lucru ar menține stimulente pentru ca oamenii să limiteze utilizarea gazului. Dacă Europa ar fi arătat solidaritate între națiuni și și-ar integra piața în aprovizionarea globală cu gaz natural lichid, sau GNL, Rusia nu ar putea împinge UE într-o recesiune gravă în această iarnă.

În scenariul său cel mai optimist, un embargo rusesc asupra gazelor ar reduce PIB-ul UE cu doar 0,4%, doar Ungaria suferind o contracție de peste 1%. „Dacă piețele UE rămân integrate atât pe plan intern, cât și cu restul lumii, [modelarea] noastră sugerează că piața globală de GNL ar ajuta la amortizarea impactului economic”, potrivit economiștilor FMI de la direcția europeană și de mărfuri.

„Acesta este un moment pentru ca Europa să se bazeze pe acțiunea decisivă și pe solidaritatea manifestate în timpul pandemiei pentru a aborda momentul dificil cu care se confruntă astăzi.” Comisia Europeană va oferi săptămâna viitoare țărilor obiective de reducere voluntară a gazelor, pe fondul temerilor că solidaritatea necesară nu există între statele membre.

Îngrijorarea este că țări precum Germania se vor confrunta cu alegerea de a închide o mare parte din industrie sau de a permite gospodăriilor din țările vecine să înghețe în această iarnă. Modelarea FMI este concepută pentru a evidenția beneficiile luării de măsuri acum pentru a împărți proviziile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră