Financial Times: „Xi Jinping îl va suna pe Zelensky după ce va vorbi cu Putin”

20 Mar 2023
Financial Times: „Xi Jinping îl va suna pe Zelensky după ce va vorbi cu Putin”

Președintele Chinei vrea să-și afirme rolul de mediator de pace și să stabilizeze relațiile cu Europa, scrie FinancialTimes

La câteva zile după ce un mandat internațional a fost emis pentru Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, prima vizită de stat a lui Xi Jinping la Moscova în patru ani este o demonstrație a angajamentului liderului chinez față de președintele Rusiei – dar este, de asemenea, menită să arate liniile roșii în ceea ce privește „parteneriatul fără limită” cu Rusia.

Putin, care a călătorit pe teritoriul ucrainean ocupat în weekend-ul după emiterea mandatului Curții Penale Internaționale, va spera că vizita de trei zile a lui Xi de luni va da legitimitate invaziei sale în Ucraina și că China ar putea să ofere sprijin material pentru a-și ajuta armata să lupte împotriva acesteia.

Dar există semne că Xi va rămâne departe de potențialele costuri ale prieteniei cu liderul Rusiei, în special în Europa, deoarece Beijingul încearcă să stimuleze comerțul după ce politica sa zero-Covid i-a atacat economia anul trecut. Și în ciuda avertismentelor din partea SUA că China se gândește să trimită arme în Rusia, există încă puține dovezi ale fluxurilor substanțiale de arme între cele două țări.

După călătoria sa la Moscova, Xi l-ar putea suna pe dușmanul lui Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei persoane familiarizate cu chestiunea. Ar fi primul contact direct al lui Xi cu Zelensky de la invazia pe scară largă și un semn al constrângerilor pe care China le vede în legătură cu alianța sa cu Rusia, într-un moment în care Beijingul vrea să-și afirme acreditările ca potențial pacificator.

„Cred că va face apelul”, a spus Yu Jie, cercetător senior pe China în Programul Asia-Pacific de la Chatham House. „China pur și simplu nu își poate permite să devină un rival atât al SUA, cât și al Europei.”

Legăturile strânse ale Beijingului cu Moscova, în ciuda războiului, pe care analiștii l-au numit „neutralitate pro-Rusia”, îi dăunează poziției în Europa. În timp ce documentul de poziție al Chinei de luna trecută cu privire la o potențială reglementare în Ucraina a fost întâmpinat cu scepticism în vest, este o modalitate prin care Beijingul se repoziționează și să vadă cum evoluează conflictul, spun analiștii.

Provocarea pentru Xi este să atingă un echilibru între aceste preocupări și beneficiile unor legături mai strânse cu Moscova într-un moment de creștere a tensiunii cu SUA și aliații săi.

„Războiul din Ucraina a intensificat rivalitatea dintre marile puteri și a făcut defectele geopolitice dintre SUA și China și mai pronunțate, iar ca răspuns China și Rusia își consolidează acum cu adevărat alinierea”, a declarat Alexander Korolev, expert în relațiile China-Rusia la Universitatea din New South Wales din Sydney.

„China va avea nevoie de Rusia pentru confruntarea sa iminentă cu SUA, care devine foarte reală”, a adăugat el, subliniind relațiile militare mai strânse dintre cele două țări și nevoia Beijingului de a pregăti rute alternative de aprovizionare cu energie în cazul în care importurile de petrol pe mare din Orientul Mijlociu ar fost blocate în ciocnirea cu SUA din cauza Taiwanului.

Pe măsură ce Europa și SUA au impus sancțiuni dure Rusiei, comerțul Chinei cu vecinul său a crescut vertiginos în ultimul an, crescând cu 34,3% până la un record de 1,28 miliarde de lei (186 de miliarde de dolari), potrivit presei chineze controlate de stat. În acest an, importurile de gaze naturale din Rusia sunt de așteptat să crească cu o treime.

Comerțul cu Beijingul a oferit Rusiei un colac de salvare economic, compensând unele pierderi din vânzările de petrol către SUA și Europa și furnizând înlocuitori pentru componente esențiale fabricate în Occident, cum ar fi microcipuri, echipamente 5G și mașini industriale.

„[Chinezii] înțeleg că acesta este un moment foarte benefic pentru ei de a aduce Rusia mai adânc în buzunar. Au o mare putere de pârghie”, a spus Alexander Gabuev, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Încadrarea de către Putin a războiului ca parte a unui conflict mai larg cu Occidentul a apropiat cele două țări. Rusia este un partener util în eforturile Chinei de a respinge „hegemonul” american, spun analiștii. Puternicul secretar al consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a susținut pe deplin poziția Beijingului față de Taiwan, când s-a întâlnit luna trecută cu principalul diplomat al Chinei Wang Yi.

Înainte de călătoria de luni, liderii chinezi și ruși au lansat declarații lungi în care laudă relația lor. Xi a spus că China a fost tot timpul „imparțială” în ceea ce el a numit „criza Ucrainei”, în timp ce a atacat „acte dăunătoare de hegemonie, dominație și agresiune”, o referire puțin voalată la vest. Într-un articol din China’s People’s Daily, Putin l-a lăudat pe Xi drept „bunul său vechi prieten” și a spus că apreciază „poziția bine echilibrată a Beijingului cu privire la evenimentele din Ucraina”.

„Pentru Rusia, limitările care existau înainte au dispărut”, a spus Gabuev. „Putin este obsedat de acest război, iar parteneriatul îi aduce un colac de salvare economiei, componente critice pentru mașina sa militară și China un instrument de respingere împotriva SUA – pentru că inamicul inamicului meu este prietenul meu.”

Aprofundarea legăturilor dintre Beijing și Moscova l-a determinat pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să avertizeze luna trecută că orice sprijin material chinez pentru armata Rusiei ar avea „consecințe grave” pentru relațiile cu SUA.

China a răspuns că Occidentul alimentează conflictul cu vânzările sale de arme către Ucraina. „China nu a fost cauza sau catalizatorul crizei din Ucraina și nici nu a furnizat arme vreunei părți în conflict”, a declarat ministrul chinez de externe Qin Gang în această lună.

Cu toate acestea, în timp ce relațiile cu Rusia rămân importante, China are o oportunitate limitată dacă dorește să stabilizeze legăturile cu parteneri comerciali mai mari din vest.

Xi va avea șansa să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la două summit-uri anul acesta, dar odată cu alegerile din SUA anul viitor, șansele de apropiere de Washington vor fi limitate. Și în timp ce mai mulți lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, plănuiesc să viziteze China în acest an, succesul acestor întâlniri va fi influențat de cât de mult sprijină Xi Rusia în Ucraina.

Din acest motiv, eforturile Beijingului de a se prezenta ca mediator sunt importante, spun analiștii. China s-a bucurat luna aceasta de un succes rar în soluționarea conflictului, când a intermediat un acord pentru restabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită.

Rezolvarea conflictului din Ucraina ar fi mult mai dificilă, spun analiştii. Documentul de poziție al Chinei de luna trecută nu a reușit să condamne invazia rusă și conținea critici puțin acoperite la adresa Occidentului și a NATO.

Chinei „nu are statutul de mediator imparțial în conflictul din Ucraina din cauza sprijinului substanțial al Rusiei”, a spus Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul. „Pentru ca China să fie de ajutor, nu ar trebui să sugereze ce poate compromite Kievul, ci mai degrabă să găsească o modalitate salvatoare pentru Moscova de a retrage forțele.”

Contactul dintre Xi și Zelensky ar reprezenta o concesie din partea Chinei față de scepticismul occidental. Dar orice contact era probabil să fie virtual, mai degrabă decât în persoană, iar rezultatele neconcludente, au spus analiștii, deoarece Xi a căutat să echilibreze dorința Chinei de a juca pacea împotriva acordării oricărui teren SUA.

Beijingul a văzut conflictul din Ucraina ca o luptă prin procură care pune Rusia împotriva NATO și SUA și „Zelensky nu are putere de decizie”, a spus un expert de la un think-tank chinez din Beijing.

„Tot ce poate face el [Zelenskyy] este să transmită mesajul lui Joe Biden. Președintele Xi nu are nevoie să-l susțină pe Zelensky, întâlnindu-l personal. China respectă interesele Ucrainei. Dar asta este diferit de prioritizarea intereselor SUA”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră