Oficialii avertizează cu privire la represalii dacă Ankara ajută Moscova să evite sancțiunile după ce Erdogan și Putin sunt de acord să intensifice cooperare, scrie Financial Times.
Capitalele occidentale sunt din ce în ce mai alarmate de intensificarea cooperării economice dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Vladimir Putin, avertizând asupra riscului crescând ca statul membru NATO să fie lovit de represalii punitive dacă ajută Rusia să evite sancțiunile.
Șase oficiali occidentali au declarat pentru Financial Times că sunt îngrijorați de angajamentul luat vineri de liderii turci și ruși de a-și extinde cooperarea în materie de comerț și energie, după o întâlnire de patru ore la Soci.
Un oficial al UE a spus că blocul de 27 de membri monitorizează „din ce în ce mai îndeaproape cooperarea turco-rusă”, exprimând îngrijorarea că Turcia devine „din ce în ce mai mult” o platformă pentru comerțul cu Rusia.
Un altul a descris comportamentul Turciei față de Rusia ca fiind „foarte oportunist”, adăugând: „Încercăm să-i facem pe turci să acorde atenție preocupărilor noastre”.
Washingtonul a avertizat în mod repetat că va lovi țările care ajută Rusia să evite sancțiunile cu „sancțiuni secundare” care vizează încălcări dincolo de jurisdicția legală a SUA, cu toate acestea, UE a fost mai reticentă în a face acest lucru.
Secretarul adjunct al Trezoreriei american, Wally Adeyemo, i-a avertizat pe oficialii turci și pe bancherii din Istanbul în iunie să nu devină un canal pentru banii ruși iliciți.
Un înalt oficial occidental a sugerat că țările ar putea cere companiilor și băncilor lor să se retragă din Turcia dacă Erdogan își respectă angajamentele pe care și le-a luat vineri – o amenințare extrem de neobișnuită împotriva unui stat membru NATO care ar putea paraliza economia țării de 800 de miliarde de dolari dacă firmele străine au acceptat să se conformeze.
Oficialul a spus că națiunile care au impus sancțiuni Rusiei ar putea acționa împotriva Ankarei „cerând firmelor occidentale fie să renunțe la relațiile din Turcia, fie să-și restrângă relațiile cu Turcia, în lumina riscului pe care Turcia l-ar fi creat prin extinderea relației cu Rusia”.
Cu toate acestea, această sugestie a fost respinsă de alți oficiali occidentali, care s-au întrebat cum va funcționa în termeni practici și juridici și dacă ar fi o idee bună.
Turcia este profund integrată în sistemul financiar occidental, iar mărcile de la Coca-Cola și Ford până la Bosch și BP au operațiuni de lungă durată și adesea foarte profitabile în țară.
„Există interese economice foarte semnificative care probabil ar lupta din greu împotriva unor astfel de acțiuni negative”, a spus un oficial european.
Dar oficialul a adăugat că „nu va exclude nicio acțiune negativă [dacă] Turcia se apropie prea mult de Rusia”.
Deși a recunoscut că o decizie oficială a UE privind sancțiunile împotriva Turciei ar fi provocatoare, având în vedere diviziunile din cadrul blocului, el a sugerat că unele state membre individuale ar putea lua măsuri. „De exemplu, ar putea cere restricții privind finanțarea comerțului sau să ceară marilor companii financiare să reducă finanțarea companiilor turcești”, a spus el.
Trei oficiali europeni au declarat că nu au existat încă discuții oficiale la Bruxelles cu privire la posibilele repercusiuni pentru Turcia. Câțiva alții au avertizat că detaliile complete și repercusiunile discuțiilor de la Soci nu sunt încă clare.
Avertismentele vin la o zi după ce Putin și Erdoğan – care au urmat ceea ce el numește o abordare „echilibrată” a Kievului și Moscovei de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie – au avut o lungă discuţie tête-à-tête care a culminat cu un angajament comun de a crește volumele comerciale bilaterale și legăturile economice și energetice profunde.
Viceprim-ministrul Alexander Novak, cel mai înalt oficial al Moscovei în domeniul energiei, a declarat reporterilor că Turcia a fost de acord să înceapă să plătească pentru gazul Rusiei în ruble, potrivit Interfax. Putin și Erdogan au discutat despre dezvoltarea în continuare a legăturilor bancare și a decontărilor în ruble și lire, a adăugat el.
Vorbind în avionul său înapoi din Rusia, Erdoğan le-a spus jurnaliştilor că au existat şi „evoluţii foarte serioase” în ceea ce priveşte utilizarea sistemului rusesc de carduri de plată MIR, care le permite ruşilor din Turcia să plătească cu cardul într-un moment în care Visa şi Mastercard au suspendat operaţiunile în țara lor natală.
Erdogan a spus că cardurile MIR i-ar ajuta pe turiștii ruși să plătească pentru cumpărături și hoteluri. Oficialii occidentali se tem că ar putea fi folosite și pentru a ajuta la ocolirea sancțiunilor.
Relațiile diplomatice dintre Turcia și Occident sunt deja tensionate. Washingtonul a lovit Ankara cu sancțiuni în 2020 ca răzbunare pentru achiziționarea unui sistem de apărare aeriană S-400 de la Moscova, deși măsurile au vizat mai degrabă industria de apărare a țării decât economia în general.
Erdogan, care a amenințat în mod repetat cu veto pentru admiterea Suediei și Finlandei în NATO, este văzut în multe capitale occidentale ca un aliat din ce în ce mai nesigur. Cu toate acestea, Turcia este un partener vital pentru Europa în combaterea terorismului și în criza refugiaților. Țara găzduiește aproximativ 3,7 milioane de sirieni, ca parte a unui acord încheiat cu UE în 2016, care a contribuit la stoparea fluxului de migranți către Europa.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a subliniat locația importantă strategică a Turciei, controlând accesul la strâmtorea care leagă Marea Neagră de Mediterana.
Erdogan a jucat, de asemenea, un rol cheie în asigurarea acordului de cereale semnat de Rusia și Ucraina luna trecută, care avea ca scop evitarea unei crize alimentare globale.