Financial Times: Atacurile ucrainene asupra petrolului rusesc îngrijorează Casa Albă

05 Aug 2023
Financial Times: Atacurile ucrainene asupra petrolului rusesc îngrijorează Casa Albă

Ucraina a amenințat pentru prima dată infrastructura de export de petrol care ajută la finanțarea invaziei Moscovei, folosind o lovitură cu dronă pentru a avaria o navă rusească în afara portului Novorossiysk. În timp ce SUA au tolerat pe scară largă atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei, atâta timp cât nu folosesc arme furnizate de Occident, atacul asupra infrastructurii de export de petrol este probabil să provoace îngrijorare la Casa Albă și în alte capitale occidentale, scrie FinancialTimes

Serviciile de securitate ale Ucrainei, în colaborare cu marina țării, au efectuat loviturile cu drone maritime de vineri în afara portului, spun două surse ucrainene. Novorossiysk este o mare bază navală și un port exportator de petrol situat la est de Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare, care nu au putut fi verificate, au arătat o navă înclinată în lateral, fiind tractată de remorchere înapoi în port. Videoclipuri separate difuzate de forțele armate ale Ucrainei au arătat imagini de la o cameră montată pe o dronă de mare în timp ce se apropia de o navă pe timp de noapte.

„Ca urmare a unui atac cu drone în golful Novorossiysk, marea navă amfibie Olenegorsky Gornyak a fost avariată”, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din portul ucrainean Odesa, într-o postare pe rețelele de socializare.

Andriy Yusov, un ofițer al serviciilor secrete militare din Ucraina, a declarat la televiziunea de stat că portul este o țintă militară legitimă, deoarece era o bază pentru alimentarea Flotei Rusiei de la Marea Neagră.

În discursul său de seară adresat națiunii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, s-a referit în mod criptic la lovitura cu drone, citând un briefing pe care îl primise de la Vasyl Malyuk, șeful serviciului de securitate de stat al SBU al Ucrainei. „Nu voi exprima conținutul [informației]”, a spus Zelenskyy, „voi spune doar că suntem cu toții recunoscători Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru returnarea războiului statului agresor”.

El a adăugat, adresându-se Rusiei: „Ceea ce aduci lumii, ajunge la tine”.

Atacul urmează unei serii de atacuri rusești asupra infrastructurii de export de cereale a Ucrainei în ultimele săptămâni, ridicând spectrul represaliilor în creștere, pe măsură ce țările vizează reciproc principalele surse de venit din export.

Moscova a decis să reimpună blocarea navală completă a porturilor ucrainene în această vară, după ce s-a retras dintr-un acord de export de cereale intermediat de ONU care a permis transporturile din Marea Neagră în ciuda războiului .

În timp ce SUA au tolerat pe scară largă atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei, atâta timp cât nu folosesc arme furnizate de Occident, atacul asupra infrastructurii de export de petrol este probabil să provoace îngrijorare la Casa Albă și în alte capitale occidentale.

SUA au condus eforturile de a menține petrolul rusesc pe piață pentru a împiedica creșterea prețurilor globale și a deteriora economia mondială, administrația președintelui Joe Biden dorind ca prețurile la pompă să rămână stabile înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Novorossiysk este principalul port petrolier al Rusiei la Marea Neagră, exportând aproximativ 600.000 de barili pe zi. Este, de asemenea, principalul punct de export de petrol din Kazahstan, cu linia de 1,2 milioane b/zi de la Consorțiul Caspian Pipeline terminându-se acolo.

CPC, la care petrolierul american Chevron deține o participație, a declarat că nu a fost „nicio daune” infrastructurii conductei.

„Orice lucru care riscă să reducă aprovizionarea rusă cu petrol pe piață nu va fi binevenit la Casa Albă”, a spus Helima Croft, un fost analist CIA care conduce cercetarea mărfurilor la RBC Capital Markets. Ea a adăugat că o îngrijorare pentru Washington este că sprijinul occidental pentru Ucraina ar fi mai greu de susținut dacă ar exista o criză energetică mai largă.

Rusia a susținut că forțele sale au respins atacurile de vineri. „Forțele armate ale Ucrainei au încercat să atace baza navală Novorossiysk cu două ambarcațiuni fără pilot”, a declarat ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„În cursul respingerii atacului, navele fără pilot au fost detectate vizual și distruse de foc de la armele standard ale navelor rusești care păzeau inelul exterior al bazei navale”, se mai spune în comunicat.

Andrei Kravchenko, primarul orașului Novorossiysk, a declarat că „echipajele navelor Olenegorsky Gornyak și Suvorovets au reacționat instantaneu și au contribuit la evitarea consecințelor unui atac cu drone”.

Nu au existat victime sau distrugeri în urma atacurilor, a raportat agenția de știri rusă Interfax, citându-l pe guvernatorul regiunii mai extinse.

Prețurile petrolului au crescut cu aproape 15% în ultima lună la aproape 85 de dolari pe baril, dar reacția pieței la atacul de vineri a fost relativ redusă, țițeiul Brent a crescut cu 1,2%, până la 86 de dolari pe baril.

De asemenea, serviciul de securitate al Ucrainei a susținut vineri că are informații care să sugereze că Rusia pregătește o „provocare pe scară largă sub un pavilion străin” la rafinăria de petrol Mozyr din Belarus, ca parte a eforturilor de a atrage Minsk în conflict dând vina pe Kiev.

Ucraina a efectuat - fără să recunoască în mod direct - lovituri maritime și aeriene asupra țintelor militare din Crimeea și în jurul acesteia, precum și pe teritoriul Rusiei.

Ucraina a folosit rachete sol-mare pentru a scufunda anul trecut Moskva, crucișătorul emblematic al Flotei Ruse de la Marea Neagră, în largul coastei Crimeei. Moscova a fost, de asemenea, lovită de o serie de atacuri cu drone în ultima săptămână, inclusiv două care au lovit districtul său central de afaceri.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că Ucraina a efectuat și atacuri cu drone în Crimeea, dar că nu au existat victime. Zece drone au fost distruse de apărarea antiaeriană și alte trei au fost „suprimate de războiul electronic”, a adăugat acesta.

Alte stiri din Externe

Ultima oră