Feminitatea toxică la vârful UE: Ursula von der Leyen, criticată de diplomați care îi cer demisia

28 Apr 2025
Feminitatea toxică la vârful UE: Ursula von der Leyen, criticată de diplomați care îi cer demisia

Publicația elvetiana conservatoare Weltwoche analizează într-un articol recent criza de leadership de la vârful Uniunii Europene, concentrându-se pe rolul controversat al Ursulei von der Leyen. Potrivit sursei citate, președinta Comisiei Europene este tot mai des percepută în cercurile diplomatice drept o povară pentru proiectul european, fiind acuzată de eșecuri diplomatice, politice și economice majore, iar tot mai multe voci cer demisia sa pentru a debloca politica externă și internă a UE.

Politica Uniunii Europene se află evident într-o criză. În vest, conflictul comercial cu Statele Unite, în est, conflictul din Ucraina și o confruntare tot mai aprinsă cu Rusia – iar sancțiunile reprezintă tot o formă de război comercial –, în plus, o luptă continuă, deloc încurajantă pentru continent, cu Imperiul de la Răsărit, scrie Weltoche

În interior: dezbinare, confuzie, hărțuirea constantă a unui stat membru precum Ungaria, care insistă asupra suveranității sale și a drepturilor sale democratice de participare. O Giorgia Meloni care iese din tabăra anti-Trump și flirtează cu președintele american. Nemulțumiri și cu elvețienii încăpățânați.

Pe scurt, cum spune vorba, „peștii se împut de la cap”. Iar capul Uniunii Europene este personificat în președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Un exemplu recent: Când Trump spune „Deal”, ea răspunde „No deal”. În procesul de pace pentru Ucraina, Uniunea Europeană se auto-sabotează.

Desigur, tot acest context are o preistorie, care nu vorbește în favoarea abilității diplomatice ale lui von der Leyen și nici a statutului său de femeie de stat. Ea s-a implicat în campania electorală din Statele Unite și s-a poziționat ferm de partea lui Biden. O mișcare inacceptabilă, cu urmări evidente.

Economia nu arată deloc bine, iar postura de rezistență față de Trump nu ajută în conflictul comercial. În plus, există tendințe către un super-stat de supraveghere, dificultăți continue în ceea ce privește democrația. Diplomații UE amenință deschis că vor retrage dreptul de vot al Ungariei.

Imposibil de uitat și „afacerea” coronavirusului, mesaje secrete, refuzul de a oferi transparență în legătură cu afaceri de culise.

Pe scurt: Uniunea Europeană este într-o stare regretabilă. În orice stat normal, s-ar pune întrebarea dacă conducerea actuală este cea mai potrivită.

Uniunea Europeană, însă, nu este un stat, și cu atât mai puțin unul normal. Totuși, în cercurile diplomatice se spune că oficiali de rang înalt ai UE consideră tot mai mult că von der Leyen este toxică. O demisie ar putea debloca multe.

O schimbare la vârful Uniunii Europene ar oferi cel puțin șansa ca politica europeană să devină din nou mai diversă, mai deschisă – atât față de Vest, cât și față de Est. Un gând interesant.

Alte stiri din Externe

Ultima oră