FBI spune acum că Trump a fost într-adevăr lovit de glonț în timpul tentativei de asasinat

27 Iul 2024
FBI spune acum că Trump a fost într-adevăr lovit de glonț în timpul tentativei de asasinat

FBI spune că fostul președinte Donald Trump a fost lovit în ureche de un glonț în timpul unei tentative de asasinat pe 13 iulie, a spus agentia vineri pentru a clarifica ce s-a întâmplat după aproape două săptămâni de confuzie și relatări contradictorii, scrie ABCNews

La aproape două săptămâni de la aproape asasinarea lui Donald Trump , FBI-ul a confirmat vineri că a fost într-adevăr un glonț care a lovit urechea fostului președinte, încercând să clarifice relatările contradictorii despre ceea ce a cauzat rănile fostului președinte după ce un bărbat înarmat a deschis focul asupra lui la un miting din Pennsylvania.

„Ceea ce l-a lovit în ureche pe fostul președinte Trump a fost un glonț, întreg sau fragmentat în bucăți mai mici, tras din pușca subiectului decedat”, a spus agenția într-un comunicat.

Declarația cu o singură propoziție a FBI a marcat cea mai definitivă relatare a forțelor de ordine cu privire la rănile lui Trump și a urmat comentariilor ambigue de la începutul săptămânii ale directorului Christopher Wray, care păreau să pună la îndoială dacă Trump a fost efectiv lovit de un glonț.

Comentariul a stârnit furie din partea lui Trump și a aliaților săi și a alimentat și mai mult teoriile conspirației care au înflorit de ambele părți ale culoarului politic, pe fondul lipsei de informații după atacul din 13 iulie.

Până acum, agenții federali de aplicare a legii implicați în anchetă, inclusiv FBI și Serviciul Secret, au refuzat să ofere informații despre ce a cauzat rănile lui Trump. De asemenea, campania lui Trump a refuzat să elibereze dosarele medicale din spitalul unde a fost tratat pentru prima dată sau să pună medicii de acolo disponibili pentru întrebări.

Actualizările au venit fie de la Trump însuși, fie de la fostul doctor al lui Trump la Casa Albă, Ronny Jackson, un aliat care reprezintă acum Texasul în Congres. Deși Jackson l-a tratat pe Trump din noaptea atacului, el a fost supus unei examinări considerabile și nu este medicul primar al lui Trump.

Aparenta reticență a FBI de a garanta imediat versiunea fostului președinte a evenimentelor a ridicat, de asemenea, o nouă tensiune între candidatul republican și principala agenție federală de aplicare a legii a națiunii, asupra căreia el ar putea exercita din nou controlul în curând. Trump și susținătorii săi au acuzat de ani de zile forțele federale de aplicare a legii că au fost împotriva lui, lucru pe care Wray l-a negat în mod constant.

Vorbind la un eveniment, vineri mai târziu, în West Palm Beach, Florida, Trump a atras huiduieli din partea mulțimii când a descris sugestia că ar fi putut fi lovit de sticlă sau schije în loc de glonț.

„Ați văzut astăzi că FBI-ul și-a cerut scuze?” a întrebat el. „Nu se termină niciodată cu acești oameni... Le acceptăm scuzele.”

Trump a apărut vineri pentru prima dată fără un bandaj la urechea dreaptă. Fotografiile și videoclipurile nu au arătat niciun semn de sângerare continuă și nici găuri sau tăieturi distincte.

Întrebările despre amploarea și natura rănii lui Trump au început imediat după atac, deoarece oficialii săi de campanie și forțele de ordine au refuzat să răspundă la întrebările despre starea sa sau despre tratamentul pe care l-a primit după ce Trump a scăpat de moarte într-o tentativă de asasinare de către un bărbat înarmat.

Aceste întrebări au persistat, în ciuda fotografiilor care arată urmele unui proiectil care trecea cu viteză pe lângă capul lui Trump, precum și sticla teleprompterului lui Trump intactă după împușcătură, și relatarea pe care Trump însuși a dat-o într-o postare de la Truth Social în câteva ore de la împușcătură cu care a fost „împușcat. un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte.”

„Am știut imediat că ceva nu este în regulă în sensul că am auzit un șuierat, împușcături și imediat am simțit glonțul rupând pielea”, a scris el.

Câteva zile mai târziu, într-un discurs de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană din Milwaukee, Trump a povestit scena în detaliu, în timp ce purta un bandaj mare de tifon peste urechea dreaptă.

„Am auzit un șuierat puternic și am simțit că ceva m-a lovit foarte, foarte puternic, la urechea dreaptă. Mi-am spus: „Uau, ce a fost asta? Nu poate fi decât un glonț'”, a spus el.

„Dacă nu mi-aș fi mișcat capul chiar în ultima clipă”, a spus Trump, „glonțul asasinului și-ar fi ajuns perfect și nu aș fi fost aici în seara asta”.

Dar primul raport medical al stării lui Trump nu a venit decât la o săptămână întreagă după împușcătură, când Jackson și-a lansat prima scrisoare sâmbătă seara trecută. În ea, el a spus că glonțul care l-a lovit pe Trump „a produs o rană de 2 cm lățime care s-a extins până la suprafața cartilaginoasă a urechii”. El a mai dezvăluit că Trump a primit o scanare CT la spital.

Oamenii legii federali implicați în investigație, inclusiv FBI și Serviciul Secret, au refuzat să confirme acel cont. Și mărturia lui Wray a oferit răspunsuri aparent contradictorii cu privire la această problemă.

„Există o întrebare despre dacă este sau nu un glonț sau schij care i-a lovit urechea”, a spus Wray, înainte să pară să sugereze că a fost într-adevăr un glonț.

„Nu știu dacă acel glonț ar fi putut ateriza și în altă parte”, a spus el.

Joi, FBI a încercat să clarifice lucrurile printr-o declarație în care afirmă că împușcătura a fost o „tentativă de asasinare a fostului președinte Trump care a avut ca rezultat rănirea acestuia, precum și moartea unui tată eroic și rănile altor câteva victime”. FBI a mai spus joi că echipa sa de reconstituire a împușcăturii continuă să examineze fragmente de gloanțe și alte dovezi de la fața locului.

Jackson, care l-a tratat pe fostul președinte din noaptea împușcării din 13 iulie, a declarat joi pentru Associated Press că orice sugestie că urechea lui Trump a fost însângerată de altceva decât de un glonț a fost o prostie.

„A fost o rană de glonț”, a spus Jackson. „Nu poți face astfel de declarații. Aceasta duce la toate aceste teorii ale conspirației.”

În scrisoarea sa de vineri, Jackson a insistat că „nu există absolut nicio dovadă” că Trump a fost lovit de altceva decât de un glonț și a spus că este „greșit și nepotrivit să sugereze altceva”.

El a scris că la Spitalul Butler Memorial, unde candidatul a fost dus de urgență după împușcătură, a fost evaluat și tratat pentru o „Răni împușcate la urechea dreaptă”.

„Ca medic de medicină de urgență care a servit timp de peste 20 de ani în Marina Statelor Unite, inclusiv ca medic de luptă pe câmpul de luptă din Irak”, a scris el, „am tratat multe răni prin împușcătură în cariera mea. Pe baza observațiilor mele directe asupra rănii, a experienței mele clinice relevante și a experienței mele semnificative în evaluarea și tratarea pacienților cu răni similare, sunt complet de acord cu evaluarea și tratamentul inițial oferit de medicii de la asistentele de la Spitalul Butler Memorial în ziua filmare."

FBI a refuzat să comenteze scrisorile lui Jackson.

Întrebat dacă campania va elibera acele dosare ale spitalului sau va permite medicilor care l-au tratat acolo să vorbească, purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a criticat mass-media pentru că a întrebat.

„Mass-media nu are nicio rușine să se implice în teorii dezgustătoare ale conspirației”, a spus el. „Faptele sunt fapte, iar a pune sub semnul întrebării o tentativă de asasinat odioasă care, în cele din urmă, a costat o viață și i-a rănit pe alți doi este de neînțeles.”

În e-mailuri de săptămâna trecută, el a spus AP că au fost deja furnizate „indicații medicale”.

„Este trist că unii oameni încă nu cred că a avut loc o împușcătură”, a spus Cheung, „chiar și după ce o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite”.

Oricine crede în conspirații, a adăugat el, „fie are deficiențe mintale, fie traficează intenționat minciuni din motive politice”.

Senatorul Lindsey Graham, RS.C., un aliat apropiat al lui Trump, l-a îndemnat, de asemenea, pe Wray să-și corecteze mărturia într- o scrisoare vineri , spunând că faptul că Trump a fost lovit de un glonț „a fost clarificat în briefing-urile primite de biroul meu și nu ar trebui să fie un punct de disputa.”

„Ca șef al FBI, nu ar trebui să creați confuzie cu privire la astfel de chestiuni, deoarece aceasta subminează și mai mult credibilitatea agenției în fața milioanelor de americani”, a scris el.

Trump l-a atacat și pe Wray într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth, spunând că „Nu e de mirare că FBI-ul a pierdut încrederea Americii!”

"A fost, din păcate, un glonț care mi-a lovit urechea și a lovit-o puternic. Nu era sticlă, nu era nici schije”, a scris el.

Vineri, el a numit comentariile lui Wray „atât de dăunătoare pentru oamenii mari care lucrează în FBI”.

Jackson s-a confruntat cu un control semnificativ de-a lungul anilor.

După ce i-a administrat lui Trump un examen medical în 2018, el a atras titlurile pentru a sugera că „dacă ar fi avut o dietă mai sănătoasă în ultimii 20 de ani, ar putea trăi până la 200 de ani”.

Se pare că a fost retrogradat de Marina după ce inspectorul general al Departamentului de Apărare a lansat un raport usturător despre comportamentul său ca medic de top de la Casa Albă, care a descoperit că Jackson a făcut comentarii „sexuale și denigratoare” despre o subordonată femeie și a luat medicamente pentru somn care se eliberează pe bază de prescripție medicală stârnind îngrijorări din partea colegilor săi cu privire la capacitatea sa de a oferi îngrijiri medicale adecvate.

Trump l-a numit pe Wray director FBI în 2017 pentru a-l înlocui pe James Comey concediat. Dar relatia cu președintele de atunci s-a înrăutățit rapid din cauza faptului ca biroul și-a continuat investigația asupra ingerinței în alegerile rusești.

Trump a cochetat deschis cu ideea de a-l concedia pe Wray pe măsură ce mandatul său se apropia de sfârșit și a atacat din nou după ce FBI a executat un mandat de percheziție la proprietatea sa din Mar-a-Lago din Florida pentru a recupera cutii cu documente clasificate de la președinția sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră