Evaluarea a fost efectuată în 2011 de către Divizia Los Angeles a FBI împreună cu Centrul Regional Reunit de Informații (Joint Regional Intelligence Center- JRIC) și este bazată pe analiza a 57 de planuri teroriste dejucate între 2001 și 2010.
În raport, FBI și JRIC au determinat că cetățeni americani, nu de alte nationalități, au fost în spatele creșterii cu 11 procente a frecvenței atacurilor teroriste începând cu 2006. Cetățenii străini “erau în fruntea acțiunilor anti SUA înainte de 2006”, plănuind 52 la sută din toate atacurile, în timp ce persoane sau grupuri americane au planuit 70 la sută din toate atacurile de după 2006.
Creșterea numărului atacurilor plănuite de către americani nu a fost rezultatul “unui plan formal, de recrutare fața în fața” ci a fost mai mult din cauza “auto selecției, influențată uneori de către provocatori pe internet.” FBI și JRIC-ul nu au reușit să cuantifice nivelul de influența pe care propaganda islamistă și ideologi extremiști, precum Anwar al-Awlaki, l-au exercitat în a provoca atacuri teroriste împotriva Statelor Unite.
Evaluarea a găsit “foarte puține trăsături comune identificabile” printre cei 33 de cetățeni americani care au planuit atacuri. Grupul era divers, atât din punct de vedere sociologic cât și religios, iar acesta includea și persoane care nu aveau “nicio afiliație religioasă identificabilă”. Această descoperire este în concordanța cu consensul științific conform căruia nu există un profil standard de terorist. O analiză recentă a unor documente aparținând Statului Islamic (SI), efectuat ă de către Assosciated Press, a dezvăluit că “majoritatea recruților (SI) au doar cunoștințe de bază despre Islam”.
Atât FBI cât și cei de la JRIC sunt convinși că “majoritatea activităților (teroriste) provin din percepția că Statele Unite sunt în război cu Islamul și astfel jihadul este răspunsul corect și obligatoriu”. Invazia Afganistanului și a Irakului de către armata americană constituie factori motivanți în cel puțin 25 la sută din cazuri. Alte “provocări” includ războiul dintre Israel și Liban din 2006 și publicarea imaginii profetului Mohammad într-un ziar danez.
Evaluarea efectuată de către FBI și JRIC nu este prima care critică politica externă a SUA de după atentatele de la 11 septembrie 2001.
În 2004, un raport întocmit de către Defense Science Task Force susține ca “actiunile americane și parcursul evenimentelor (începând cu 11 septembrie 2001) au crescut autoritatea insurgenților jihadiști și chiar a tins să le crească legitimitatea printre musulmani”. Mai exact, raportul învinovățea “susținerea unilaterală, în favoarea Israelului și împotriva drepturilor palestiniene”, susținerea “a ceea ce musulmanii consideră a fi tiranii”, si ocupația american ă a Afganistanului și a Irakului pentru “creșterea staturii și susținerii radicalilor islamiști”.
De asemenea, o analiză efectuată de majoritatea serviciilor de informații americane, în 2006, a descoperit că “invazia și ocupația americană a Irakului... a ajutat crearea unei noi generații de radicalism Islamic”.
Cea mai recentă critică a politicii externe a SUA din ultimul deceniu și jumatate, a venit chiar din partea Președintelui Franței, François Hollande, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook în care sublinia că “riposta pe care administrația din SUA a dat-o acestor atacuri planificate din interior ș i executate metodic, departe de a eradica amenințarea, a extins-o î ntr-un spațiu mai mare. Și mai ales î n Irak”.