Alerta a fost dată, potrivit autorităţilor, de angajatorul unuia dintre membrii familiei, și nu de un program automat de supraveghere al NSA, cum ar fi PRISM sau Xkeyscore, după cum relatează 20minutes.fr.
Americanca Michele Catalano povesteşte că şase agenţi au venit să-i bată în uşă, la domiciliul său din New York. Ea nu era acasă, dar poliţia l-a găsit acolo pe soţul ei. Şi l-a întrebat dacă deţine o oală sub presiune şi dacă a fabricat deja o bombă!
Potrivit lui Catalano, vizita autorităţilor are legătură cu istoricul căutărilor pe Google al familiei, în momentul atentatului de la Boston (unde atât oala-minune, cât și rucsacul, au fost folosite în atentat – n.r). “Nu mai daţi căutare după oale-minune imediat după ce soţul dumneavoastră a căutat rucsac pe Net, dacă nu vreţi să vă vină FBI la uşă”, a comentat Catalano pe Twitter.
”Am primit o alertă din partea unei firme informatice din Bay Shore, în legătură cu căutările pe Internet efectuate recent de un angajat pe computerul de la serviciu. Acesta căutase ‚oala-minune’ şi ‚rucsac’”. Autorităţile l-au interogat pe angajator, apoi s-au deplasat la domiciliul lui Catalano, unde au constatat că incidentul nu era de natură criminală”, a reacționat poliția, printr-un comunicat.
Sursa citată amintește că supravegherea computerelor angajaţilor la locul de muncă este ceva obişnuit, ca şi vizita autorităţilor, când acestea dau de un fir.
“Rămâne o întrebare: o căutare de termeni sensibili, la tine acasă, poate fi interceptată de autorităţi? Dar o discuţie prin e-mail sau Skype?”, se întreabă jurnaliştii francezi de la 20 Minutes.
Oficial, serviciile americane de informaţii pot supraveghea activitatea pe Web a unui individ, dar numai cu mandat de la o curte specială de justiţie. În paralel, postările publice pe reţelele sociale pot fi “periate”.
De curând, autorităţile americane au fost forţate să publice o listă cu peste 300 de cuvinte-cheie care declanşează alerte.