Pomul de Crăciun s-a aprins la Kiev: "Nu îl putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”

18 Dec 2022
Pomul de Crăciun s-a aprins la Kiev: "Nu îl putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”

Nu este în discuție niciun armistițiu de Crăciun sau Anul Nou, a declarat miercuri Kremlinul. Dar la Kiev, unde o treime dintre locuitori sunt încă fără curent, municipalitatea nu a renunțat la unele iluminații. A fost montat un brad de Crăciun, iluminat – cu becuri de consum redus – în culorile Ucrainei și cu un trident în vârf, scrie Huffington Post.

Un Crăciun aproape ca înainte. Deși Moscova nu a plănuit să discute despre un posibil armistițiu cu Kievul pentru sărbătorile de sfârșit de an, ucrainenii încearcă tot posibilul să mențină magia. Sâmbăta aceasta, 17 decembrie, bradul de Crăciun din Piața Sfânta Sofia din Kiev a fost iluminat în culorile drapelului ucrainean.

„Principalul brad de Crăciun din Ucraina, din Kiev, s-a luminat în albastru și galben. Crăciunul înseamnă speranță. Și Ucraina are speranță. Este o victorie”, s-a bucurat pe Twitter Maria Avdeeva, corespondent la fața locului pentru BBC, împărtășind un filmuleț cu muncitorii care atârnă ultimele ghirlande luminoase.

Mesaj de speranță

Melinda Simmons, ambasadorul britanic în Ucraina, vede și un mesaj de speranță prin acest brad de Crăciun: „Bradul de Crăciun stă în Piața Sf. Sofia. Încă o modalitate pentru locuitorii din Kiev de a-și arăta sfidarea și determinarea de a merge mai departe cu viața lor”, a scris ea pe Twitter.

„Pomul de Crăciun a fost aprins la Kiev. Anul acesta este decorat cu lumini de consum redus și jucării de anul trecut. Tridentul ucrainean este în vârf”, a descris pe contul său Anton Gerașcenko, consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Iluminat doar la anumite ore

Un blogger și jurnalist militar, numit Bes Live pe Twitter, a spus că pomul de 12 metri înălțime va fi aprins doar în anumite momente. „Luminile eficiente din punct de vedere energetic strălucesc datorită generatorului. Lângă generator vor fi puncte pentru reîncărcare gadget-uri. Pomul va fi aprins la anumite ore”

Aceste măsuri de precauție sunt luate deoarece Kievul a fost afectat în mod regulat în ultimele luni de întreruperile de curent. Aproape zilnic, multe orașe ucrainene sunt supuse bombardamentelor violente care le privează de electricitate. Sâmbătă, 17 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a clarificat că Kievul și paisprezece regiuni au fost afectate de întreruperi de curent sau de apă în urma loviturilor rusești.

Întrebat despre posibilitatea unei pauze de vacanță în luptele din Ucraina, după mai bine de 9 luni de război pe pământul ucrainean, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a răspuns miercuri că „nicio propunere nu a fost formulată de nimeni, acest subiect nu este pe ordinea de zi". 

Într-un interviu publicat joi, comandantul șef al armatei ucrainene Valery Zalujni a spus că este convins că Rusia va încerca un nou atac asupra Kievului în primele luni ale anului 2023.

.

Alte stiri din Externe

Ultima oră