Familie, imigrație, Europa... Programul conservator al Giorgiei Meloni în Italia

26 Sep 2022
Familie, imigrație, Europa... Programul conservator al Giorgiei Meloni în Italia

Fratelli d'Italia promite să-și concentreze politica pe apărarea familiei și a puterii de cumpărare sau apărarea intereselor naționale și sprijinirea Ucrainei, scrie Le Figaro.

Viața politică italiană este pe cale de a se ancora ferm la dreapta. Aflat în opoziție de la crearea sa în 2012, tânărul partid al Giorgiei Meloni nu a participat la nici un guvern, nici de stânga, nici de dreapta. Capabilă să seducă electoratul antisistem și care protestează, „La Meloni”, așa cum este numită în Italia, a luat o întorsătură conservatoare în timpul campaniei sale, îndepărtându-se de moștenirea fascistă, prezentându-se drept „o mamă, o italiancă, o creștină”.

Familia naturală

Element fondator al societății”, programul Fratelli d'Italia prevede mai multe măsuri pentru afirmarea rolului central și „spiritual” al familiei, în special prin susținerea natalității. Printre acestea se numără în special o impozitare care ține cont de numărul de copii, o creștere a concediului pentru creșterea copilului, o reducere a TVA-ului la achizițiile care privesc copiii mici sau chiar creșele gratuite.

Element emblematic al acestei teme prioritare din program, Fratelli d'Italia propune, de asemenea, creșterea semnificativă a alocației universale acordate fiecărui copil și adolescent care fusese înființată în primăvara anului 2021 pentru a lupta împotriva crizei demografice grave pe care o traversează Italia.

Programul prevede, de asemenea, campanii de informare medicală și insistă asupra aplicării corespunzătoare a legii din 1978 care reglementează dreptul la avort, „începând cu prevenirea”. Da culturii vieții, nu abisului morții”, le-a spus Giorgia Meloni în iunie activiștilor partidului naționalist de dreapta Vox din Spania.

Pe aceste teme societale, liderul mișcării, pe de altă parte, a vorbit clar împotriva „lobby-ului LGBT” și „teoriei genului”. Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT! Da identităţii sexuale, nu ideologiei de gen!, a mai spus ea în Spania.

Pe probleme de educație, mișcarea intenționează să instituie un „drept la sport, artă și cultură” și să facă din școli „centrul nervos al teritoriului și al comunității sale”. De asemenea, vrea să lupte cu drogurile, alcoolismul, dependența de jocuri și hărțuire fără a detalia măsuri specifice.

Imigrație

Orașele noastre sunt dărăpănate și nelocuibile”, explică Fratelli d'Italia în programul său. Partidul intenționează să întărească lupta împotriva imigrației ilegale printr-o „apărare” mai intensă a frontierelor naționale și europene și prin prevenirea debarcării migranților pe litoral. Partidul de dreapta intenționează, de asemenea, să mute cererile de azil în afara țării și să negocieze o mai bună distribuție a sosirilor în cele 27 de țări membre.

Programul FdI vorbește, de asemenea, despre „intransigență maximă împotriva tuturor formelor de antisemitism, rasism și fundamentalism islamic”. Dacă Giorgia Meloni a afirmat în octombrie 2019 în fața activiștilor că va lupta „împotriva islamizării Europei, pentru că nu avem nicio intenție să devenim un continent musulman”, nu se pune problema islamului în programul său și nici în cele 15 puncte întocmite de cele trei partide aliate.

Redresare economică

Aprobată în vara anului 2021, Fratelli d'Italia intenționează să accelereze implementarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) prin focalizarea investițiilor către „modernizarea rețelei de infrastructură și construcția de lucrări majore”, „consolidarea sistemului de rețea de mare viteză”, sau chiar „extinderea vitezei ultra-înalte în toată Italia”.

Totodată, programul electoral propune crearea unui brand „Made in Italy , „un stil de viață, o oportunitate economică și diplomatică pentru națiunea noastră”. 

Reforma constituțională

Aceasta este una dintre reformele emblematice promise tot de Giorgia Meloni în acord cu cei doi aliați ai săi. Coaliția intenționează să propună o reformă constituțională care să stabilească alegerea prin vot universal a Președintelui Republicii. În ultimii 20 de ani, Italia a avut 11 guverne diferite, se arată în program , o instabilitate care ne slăbește în relațiile internaționale și îi penalizează pe italieni, pentru că guvernele care durează atât de scurt nu au o viziune pe termen lung .

În paralel, ar trebui implementată o reformă judiciară, în special cu o măsură de „încheierea proceselor mediatice”.

Europa și politica externă

În timp ce Matteo Salvini și Silvio Berlusconi au împărtășit o anumită afinitate cu Rusia lui Vladimir Putin în trecut, Giorgia Meloni a fost unul dintre primii lideri politici care a condamnat definitiv invazia rusă a Ucrainei. Dacă politica externă trebuie să fie „ oncentrată pe protecția interesului național și apărarea patriei", programul insistă asupra sprijinului Ucrainei împotriva „agresiunii” ruse .

Diplomația italiană va trebui să promoveze și politica de apărare comună a UE, dar și constituirea unei „ coloane europene ” a NATO. Unul dintre sloganurile preluate de tabăra FdI este acela de a revendica „ mai multă Italia în Europa și mai multă Europă în lume ”. „ Europa trebuie să aibă grijă de domeniile majore de care nu se ocupă, de politică externă de exemplu, iar atunci principiul subsidiarității înseamnă că lasă națiunilor domeniile mai apropiate de cetățeni și, prin urmare, Bruxellesul nu s îngrijorează-te de ceea ce Roma sau Madrid pot face mai bine decât ea ”, a spus ea în special în cotidianul italian La Stampa în iulie 2021.

Petrecerea s-a terminat, Italia va începe să-și apere interesele naționale ca și ceilalți, iar apoi căutăm soluții comune”, a spus ea recent într-un discurs de campanie în care își întărește poziția.

Criza energetică

În ceea ce privește creșterea prețurilor la energie, Giorgia Meloni intenționează să înființeze o unitate de criză care va avea ca scop plafonarea prețului gazului european pentru a limita suma facturilor. În același timp, politica energetică ar trebui să se bazeze pe o diversificare pe termen mai lung a surselor de energie cu construirea de noi infrastructuri și investiții în cercetarea centralelor nucleare de nouă generație.

Munca pentru tineri

Pentru a lupta împotriva șomajului, Fratelli d'Italia își propune să promoveze contractele de ucenicie, stagiile și să reducă impozitarea pe angajare. De asemenea, partidul promite zero impozit pentru primii trei ani de lansare a unei afaceri pentru tinerii sub 30 de ani. Alte propuneri mai menționează reducerea diferențelor de remunerare între sexe sau posibilitatea de a primi plata salariului lunar în două rate, la fiecare 15 zile.

În general, partidul lui Giorgia Meloni propune redefinirea unui sistem fiscal „echitabil”. Se menționează, printre altele, lupta împotriva evaziunii fiscale sau introducerea coeficientului familial în impozitul pe venit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră