„Familia noastră este mai unită ca niciodată”: urările de Crăciun ale lui Zelensky îmbrăcat în cămașă tradițională

07 Ian 2023
„Familia noastră este mai unită ca niciodată”: urările de Crăciun ale lui Zelensky îmbrăcat în cămașă tradițională

Purtând o cămașă tradițională oarecum specială, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky le-a urat ucrainenilor un Crăciun ortodox fericit într-un nou video postat online și pe rețelele de socializare, scrie HuffingtonPost

În acest discurs de sărbătorire a Crăciunului Ortodox, difuzat online, președintele ucrainean a ținut să salute curajul poporului său în acest discurs de aproape cinci minute. „Oriunde ne aflăm – acasă, la serviciu, în tranșee, pe drum, în Ucraina sau în străinătate – familia noastră este mai unită ca niciodată”, a spus el.

Volodymyr Zelensky și-a lăsat deoaprte hainele militare pentru această ocazie și s-a îmbrăcat cu o "vișivanka", o cămașă tradițională ucraineană. De obicei albă și brodată în culori, Zelensky a păstrat totuși culoarea militară.

Volodymyr Zelensky nu a ezitat să evoce tradițiile țării sale, care i-au oferit ocazia de a arăta cu degetul spre Rusia fără să o numească .

„Este interzis să facem curat și să scoatem gunoiul din casă într-o zi sfântă, dar ne luptăm cu demonii și scoatem gunoiul din casă de mai bine de 300 de zile la rând”.

 

"Este interzis să coasem și să tricotam, dar țesem plase de camuflaj și coasem veste antiglonț, pentru a învinge răul. Strămoșii noștri nu au mers la vânătoare în aceste zile, dar ne luptăm să nu devenim pradă și să învingem fiara.”

Președintele Ucrainei a explicat alegerea sa de a purta "vișivanka" într-un verde închis, mai degrabă decât într-un alb tradițional.

„În perioada sărbătorilor nu poți purta haine închise sau uzate, ca să nu-ți apară necazurile. Dar necazurile au venit la noi pe 24 februarie 2022. Din acea zi, nu mai suntem în haine albe și luptăm împotriva forțelor negre”, a explicat el în acest videoclip, după ce anterior a declarat că este obligat să „încalce” unele dintre tradiţiile ucrainene pentru a le proteja. Volodimir Zelensky și-a continuat apoi discursul pe o notă mai optimistă:

„Astăzi toți avem un vis. Fie ca armonia să revină în fiecare familie, bunăstarea în fiecare gospodărie, biruința asupra pământului ucrainean și odată cu ea pacea și prosperitatea de mii de ani”.

În încheiere, șeful statului ucrainean a urat „ Crăciun fericit tuturor”, fără a uita să le reamintească compatrioților săi să guste „o delicioasă kutia”, un preparat tradițional din Europa de Est care se mănânca doar în Ajunul Crăciunului. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră