"Există riscuri legate de utilizarea rachetelor împotriva Rusiei", spun agențiile de informații americane

27 Sep 2024
"Există riscuri legate de utilizarea rachetelor împotriva Rusiei", spun agențiile de informații americane

Agențiile de informații au ajuns la concluzia că aprobarea cererii Ucrainei de a folosi rachete occidentale împotriva țintelor aflate în adâncimea Rusiei ar putea provoca represalii puternice, fără a schimba fundamental cursul războiului, scrie New York Times.

Agențiile de informații americane cred că Rusia se va răzbuna cu o forță mai mare împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție, posibil cu atacuri letale, dacă sunt de acord să acorde ucrainenilor permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Marea Britanie și Franța pentru lovituri în adâncul Rusiei, au spus oficialii americani.

Seviciile de informații minimizează și efectul pe care îl vor avea rachetele cu rază lungă de acțiune asupra cursului conflictului, deoarece ucrainenii au în prezent un număr limitat de arme și nu este clar cât de multe ar mai putea oferi aliații occidentali.

Raportul evidențiază ceea ce analiștii de informații văd ca riscul potențial și recompensele incerte ale unei decizii cu mize mari care îi revine acum președintelui Biden, care se întâlnește joi cu președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei la Casa Albă.

Descoperirile ar putea ajuta la explicarea dificultății deciziei pentru Biden și arată presiunile interne asupra lui pentru a refuza cererea lui Zelensky. Oficialii americani au spus că rămâne neclar ce va decide Biden în aceasta situație

Președintele Rusiei a folosit frecvent amenințări pentru a descuraja Statele Unite și partenerii săi de coaliție de a furniza sisteme de arme mai avansate ucrainenilor.

Criticii domnului Biden și ai consilierilor săi spun că au fost prea ușor intimidați de retorica ostilă a lui Putin și spun că abordarea progresivă a administrației de a înarma ucrainenii i-a dezavantajat pe câmpul de luptă. Susținătorii abordării lor spun că au reușit în mare măsură să previna un răspuns violent al Rusiei, deși s-ar putea să nu mai fie cazul.

Liderii britanici au fost mai puțin precauți în ceea ce priveste aceste riscuri. Ei și-au exprimat sprijinul pentru a permite ucrainenilor să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat pentru lovituri în adâncul Rusiei, dar au așteptat ca Biden să ia o poziție în această chestiune înainte de a autoriza loviturile, deoarece potențialul răspuns rus ar putea au implicații pentru securitate pentru coaliție în ansamblu.

Evaluarea serviciilor de informații descrie o serie de posibile răspunsuri rusești la o decizie de a permite lovituri cu rază lungă de acțiune folosind rachete furnizate de SUA și Europa - de la intensificarea actelor de incendiere și sabotare care vizează instalațiile din Europa până la atacuri potențial letale asupra bazelor militare americane și europene. .

Retorica domnului Putin a fost deosebit de belică în ultimele zile în așteptarea unei decizii cu privire la loviturile cu rază lungă, iar cel puțin unii dintre consilierii de top ai lui Biden cred că este probabil să răspundă cu o forță letală dacă decizia merge pe calea lui Zelensky. .

Statele Unite și partenerii săi de coaliție le-au oferit ucrainenilor trei tipuri de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune: sisteme de rachete tactice ale armatei de fabricație americană, cunoscute sub numele de ATACMS; Rachete Storm Shadow de fabricație britanică; și rachete SCALP furnizate de Franța.

Unele dintre aceste rachete au fost deja folosite de ucraineni pentru a lovi ținte militare rusești în și în jurul Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Acest lucru ar îngreuna aprovizionarea forțelor rusesti pe linia frontului în interiorul Ucrainei și i-ar putea ajuta pe ucraineni să oprească avansurile rusești. Ei spun că ar demonstra, de asemenea, un puternic sprijin occidental pentru Ucraina într-un moment de incertitudine cu privire la perspectivele sale pe câmpul de luptă.

Dar, în evaluarea lor, agențiile de informații americane își exprimă îndoiala că, chiar dacă ucraineniilor li s-ar permite să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune, ar avea destule pentru a modifica cursul conflictului într-un mod fundamental.

Mai mult, după primele lovituri, au spus ei, rușii vor muta probabil depozitele de muniții, posturile de comandă, elicopterele de atac și alte funcții vitale ale câmpului de luptă în afara razei de acțiune a rachetelor.

Cu aprobarea lui Biden, armata americană ar putea oferi mai multe ATACMS ucrainenilor. Dar oficialii spun că armata americană în sine are o aprovizionare limitată de rachete și trebuie să păstreze o rezervă pentru propriile nevoi militare potențiale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră