Iranul a acuzat Arabia Saudită că susține terorismul și elimină opozanții regimului, amenințând saudiții că vor plăti un preț mare pentru execuția șeicului Nimr al-Nimr.
"Guvernul saudit susține teroriștii și extremistii takfiri (sunniti radicali) prin executarea și suprimarea celor din țară care îi critică. Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinte negative asupra familiei regale din Arabia Saudita, contribuind la decaderea acesteia. Crima executarii clericului Nimr face parte din funcționarea criminală a acestei familii. Lumea islamică își va exprima indignarea și va denunța acest regim infam", Ahmad Khatami, un înalt cleric religios iranian, potrivit Russia Today.
Calificand declarațiile Teheranului drept "iresponsabile", purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Arabia Saudită, Mansour al-Turki, a subliniat faptul că țara sa "crede în ceea ce face și nu se preocupa de părerile altora".
Cine este Nimr al-Nimr?
Născut în provincia majoritar şiită Ash Sharqiyah zonă din care provine majoritatea petrolului din această ţară, Al-Nimr s-a mutat în 1980 în Iran, țară majoritar şiită, , unde a rămas timp de aproape 10 ani, studiind islamul de inspirație şiită.
După întoarcerea în Arabia Saudită, a devenit popular printre coreligionari datorită discursurilor sale în care acuza guvernul sunit de discriminare împotriva minorităţii şiite din ţară. Al-Nimr a cerut drepturi sporite pentru minoritatea şiită, care reprezintă circa 15% din populaţia saudită, majoritar sunită.
Şeicul Al-Nimr a susţinut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă. A fost arestat de câteva ori pentru activismul său antiguvernamental. Ultima sa arestare, în 2012, s-a soldat cu proteste violente în oraşul său natal, Qatif. 'Sunt convins că detenţia sau moartea mea vor fi motiv de acţiune', ar fi spus el într-o predică rostită într-o moschee, înainte de arestarea sa.
În 2014, un tribunal saudit l-a condamnat la moarte pe Al-Nimr, acesta fiind acuzat de nesupunere faţă de conducătorul ţării şi de incitare la conflict religios. În octombrie, un alt tribunal a confirmat sentinţa împotriva bărbatului de 55 de ani. Cu acel prilej, liderii şiiţi din Iran, Irak şi Liban au avertizat autorităţile saudite să nu-l execute pe Al-Nimr. Totodată, organizaţiile care militează pentru drepturile omului au făcut apel la eliberarea lui, apreciind că procesul său a fost 'profund invalid'.