Europenii sunt uniți față de Beijing spune ministrul german de externe, ca o ripostă la adresa lui Macron

14 Apr 2023
Europenii sunt uniți față de Beijing spune ministrul german de externe, ca o ripostă la adresa lui Macron

UE „nu poate fi indiferentă” la escaladarea chineză în jurul Taiwanului, potrivit ministrului german de externe Baerbock, scrie Politico.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a îndepărtat joi în mod semnificativ Berlinul de remarcile controversate ale președintelui francez Emmanuel Macron, care pun la îndoială dacă Europa va ajuta SUA dacă China comunistă invadează Taiwanul democratic.

Macron a declanșat temeri cu privire la alianța transatlantică în weekend, cu comentarii conform cărora Europa ar trebui să aiba un curs independent cu privire la Taiwan, fără a acționa ca un „vasal” al SUA și a nu se implica în crize care nu sunt ale ei. Cuvintele sale au stârnit o consternare deosebită în rândul celor care consideră SUA drept aliatul cheie al Europei în materie de securitate – în special fiind principala țară care înarmează Ucraina împotriva Rusiei.

Vorbind în timpul unei vizite în China, Baerbock a spus că UE „nu poate fi indiferentă” la tensiunile din Taiwan, subliniind în același timp că parteneriatele strânse cu parteneri cu valori comune precum SUA ar fi esențiale „când ne confruntăm cu propriile noastre amenințări de securitate”, cum ar fi Rusia. 

„În prezent, vedem cât de important este să avem parteneri din întreaga lume care să ne împărtășească valorile alături de noi atunci când ne confruntăm cu propriile noastre amenințări de securitate. De aceea este atât de important pentru noi, pentru că suntem vulnerabili ca Germania și ca Uniunea Europeană, încât nu putem fi indiferenți față de tensiunile din strâmtoarea Taiwan”, a spus Baerbock la Tianjin, unde a început o excursie de trei zile în China.

Subliniind importanța regiunii pentru Europa, ea a subliniat, de asemenea, că 50% din comerțul mondial și 70% din producția globală de semiconductori sunt transportate prin regiune și a adăugat: „Accesul liber în strâmtoarea Taiwan este, de asemenea, în interesul nostru economic. .”

Comentariile lui Macron au provocat indignare nu numai din partea țărilor europene dependente de garanțiile de securitate ale SUA, ci și a greilor republicani din SUA care au pus la îndoială de mult angajamentul Franței față de securitatea transatlantică. Fostul președinte american Donald Trump, de exemplu, l-a descris pe Macron ca pupând fundul lui Xi Jinping.

Miercuri, Macron a încercat să se întoarcă de la sentimentul că Parisul ar putea abandona Taiwanul, dar și-a dublat argumentul că Europa nu va urma neapărat conducerea SUA în ceea ce privește securitatea regională.

La rândul ei, Baerbock, un personaj cu greutate în Partidului Verzilor Germani – cunoscută pentru retorica ei dură asupra Chinei– a evitat o ciocnire directă cu Parisul.

„Dacă împărțiți o piață internă comună, atunci nu puteți avea poziții diferite față de cel mai mare partener comercial al UE, [China]”, a spus ea. „Fără niciun partener, ne coordonăm atât de strâns în Uniunea Europeană ca cu prietenii noștri din Franța.”

Totuși, ea a continuat să avertizeze că unele companii germane au dezvoltat o dependență riscantă de China.

Germania are „dependențe [de China] în unele zone care nu sunt sănătoase”, a spus ea. „Ceea ce este clar... este că lecțiile pe care le învățăm din războiul de agresiune rus trebuie, desigur, să fie învățate și având în vedere China.”

China, pe de altă parte, a avertizat Berlinul să nu „politizeze” relațiile comerciale dintre cele două țări, pe fondul unor rapoarte că Germania ar putea revizui vânzarea parțială a portului Hamburg către magnatul de stat al Chinei Cosco.

„Sperăm că Germania nu va face cooperarea comercială normală politizată, ideologică și securitizată și nu va pune bariere artificiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră