În condițiile în care luptele în Orientul Mijlociu sunt dezlănțuite, UE speră că poate evita repetarea crizei energetice de anul trecut, scrie Politico
Iarna trecută, europenii s-au confruntat cu facturi exorbitante la energie, pe măsură ce continentul s-a îndepărtat rapid de gazul rusesc. Anul acesta, UE este mai bine pregătită, dar acum un al doilea război amenință să-i tulbure piețele energetice.
Conflictul dintre Israel și Hamas amenință să perturbe relațiile Europei cu Orientul Mijlociu sau chiar să atragă Iranul într-o confruntare directă cu Israelul și partenerii săi occidentali. În timp ce piețele sunt relativ calme pentru moment, oricare dintre aceste scenarii ar putea provoca haos.
Cu toate acestea, Europa este „echipată să facă față strâmtării pieței globale a petrolului și motorinei”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson pentru într-un interviu pentru Politico. Oficialii au învățat lecții din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și lucrează pentru a construi „o bună înțelegere a tuturor vulnerabilităților noastre pentru a le aborda cel mai bine și a modului în care putem fi pregătiți pentru orice incident sau urgență”.
Oficialii UE au ținut o serie de întâlniri cu țările producătoare de petrol în ultimele săptămâni, atât vechi prieteni precum Norvegia, cât și parteneri emergenti precum Algeria și Nigeria, pentru a preveni eventualele perturbări, a spus ea.
"După derularea crizei din Gaza, ne confruntăm cu două conflicte în vecinătatea europeană. Mediterana de Est este un teatru important pentru securitatea energetică europeană, deoarece tranziția energetică a Europei este încă încurcată în incertitudini geopolitice", a spus Simson, atribuind lipsa de dramatism pe piețe unei „pregătiri și a gestionarii crizelor pe care UE le-a pus în aplicare pentru a răspunde șantajului energetic al Rusiei”.
Luptele din Gaza și, într-o măsură mai mică, de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul au avut doar un impact limitat asupra piețelor petroliere. Prețurile au crescut inițial la vestea atacului militanților Hamas din 7 octombrie și a răspunsului masiv al Israelului, dar referința cheie pentru țițeiul Brent a scăzut cu 4,2% în această săptămână, la aproximativ 81 de dolari pe baril, în jurul nivelurilor observate înainte de începerea violenței.
Piețele au evitat repetarea anului 1973, când Războiul de la Yom Kippur dintre Israel și vecinii săi i-a determinat pe marii producători arabi, în frunte cu Arabia Saudită, să-și blocheze exporturile către aliații Israelului. Relațiile dintre țările din Golf cu Israel s-au îmbunătățit considerabil în ultimii 50 de ani: Emiratele Arabe Unite și Bahrain și-au recunoscut suveranitatea în baza Acordurilor Avraam din 2020, în timp ce Arabia Saudită este în negocieri pentru a face același lucru.
Prin urmare, comercianții pariază că, atâta timp cât conflictul nu se extinde, livrările de petrol vor rămâne mai mult sau mai puțin stabile, a declarat Viktor Katona, analist principal de țiței la firma de informații energetice Kpler.
Riscul provine mai mult din Iran, a spus el. În cel mai rău caz, o extindere a conflictului ar putea determina Iranul să perturbe transportul din țările arabe din Golf prin Strâmtoarea Ormuz. Țițeiul propriu al Iranului, deși este sancționat de Occident, este exportat în cantități mari în China. „Dacă Israelul începe să lovească teritoriul iranian și, în consecință, Iranul trebuie să exporte mai puțin, atunci China nu are suficient țiței și trebuie să cumpere din altă parte”, a afirmat Katona. „Este o spirală întreagă care se declanșează imediat”.
În timp ce conducerea teocratică a Iranului a promis în mod constant că va distruge statul Israel și a susținut public atacurile Hamas luna trecută, ea neagă implicarea în planificarea și execuția lor. Forțele de Apărare Israelului spun că au efectuat lovituri asupra unor grupuri militante din Siria cu legături strânse cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, dar până acum nu au mai lovit ținte în interiorul Iranului.
Lecții învățate
Piețele de gaze au simțit un impact mai imediat din cauza războiului. Israelul a închis robinetele zăcământului său de gaze offshore Tamar în orele care au urmat atacului surpriză al Hamas, pe fondul unor rapoarte că ar fi fost o țintă pentru atacuri cu rachete. În timp ce Israelul produce doar cantități relativ mici de gaze naturale – aproximativ 21 de miliarde de metri cubi anul trecut, comparativ cu 618 de miliarde ale Rusiei – este un exportator cheie către Egiptul vecin, iar timpul de nefuncționare a agravat întreruperile regulate de curent electric acolo. De atunci, fluxul a fost reluat, deși în cantități mai mici.
Orice escaladare cu Iranul ar putea afecta piețele de gaze și petrol, având în vedere că o treime din gazul natural lichefiat din lume și o șase din petrolul său este transportat prin Strâmtoarea Hormuz. „Dacă lucrurile rămân așa cum sunt, nu este nicio problemă, dar dacă există un război în care Iranul a fost inclus și ei [blochează comerțul prin] strâmtoarea Ormuz, atunci prețurile vor crește cu siguranță”, a spus un diplomat UE cu cunoștințe despre discuțiile privind strategia energetică internă. , a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer.
Cu toate acestea, "toți marii jucători vor să evite escaladarea, Iranul vrea să evite acest lucru" din cauza amenințării cu sancțiuni, a insistat trimisul.
În absența acestui scenariu îngrozitor, impactul asupra piețelor de gaze din UE este probabil să fie limitat, spune Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la compania de informații despre mărfuri ICIS – dar mai mult din cauza ultimului conflict decât a celui mai recent.
„Din perspectiva europeană a prețului gazului, arătăm în continuare relativ OK și acest lucru a fost determinat în mare parte de cererea slabă. Mulți consumatori industriali continuă să folosească considerabil mai puțin gaz decât au făcut înainte de criza energetică de anul trecut, astfel încât consumul în Europa a rămas. scăzut”, a spus el.
Potrivit Comisiei Europene, statele membre au redus în mod colectiv aproape 20 la sută din utilizarea gazelor naturale în perioada premergătoare iernii trecute, industria încetinind producția și energia regenerabilă jucând un rol mult mai important în generarea de electricitate. În ciuda acestui fapt, consumul a crescut de fapt în octombrie, pentru prima dată de la începutul războiului, într-un semn timpuriu că întreprinderile ar putea încerca provizoriu să restabilească productivitatea pierdută.
Dar chiar dacă rezervele de gaze ale blocului sunt pline cu peste 99 la sută înainte de termen, prețurile au rămas încă încăpățânat de ridicate pe continent în comparație cu alte regiuni. Aceasta înseamnă că europenii sunt mai expuși riscului unor creșteri pe termen scurt ale costului energiei, industria putând fi nevoită să încetinească din nou dacă facturile devin inaccesibile.
„Suntem într-o situație mult mai bună decât în 2022”, a spus Georg Zachmann, un membru senior al think tank-ului de energie Bruegel. „Avem mai multe pompe de căldură, centralele electrice revin în imagine pe care nu le-am avut la dispoziție anul trecut și am construit mai multe terminale de gaze naturale lichefiate”. Cu toate acestea, a avertizat el, dacă statele membre își pierd concentrarea asupra reducerii cererii și încearcă să ofere propriilor industrii un avans cu subvenții, asta ar putea declanșa o cursă risipitoare „care este în esență în detrimentul tuturor”.
În același timp, iarna în Europa nu mai este ceea ce a fost. Temperaturi record au fost înregistrate pe tot globul în ultimele patru luni, potrivit unui raport UE de monitorizare prin satelit Copernicus publicat în această săptămână, în timp ce iarna trecută a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată pe continent. În timp ce acestea ar putea fi o veste bună pentru livrările de combustibili fosili predispuse la conflicte pe termen scurt, este probabil o veste proastă pentru pe termen lung.