Deputații din Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) și-au exprimat dorința de reformă fundamentală a tratatelor UE într-un raport aprobat miercuri (25 octombrie), o propunere care ar elimina o serie de drepturi de veto naționale și ar face organismul executiv al blocului, Comisia Europeană, mai deschis politic, scrie Euractiv
Raportul comisiei parlamentare, aprobat cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere, va constitui contribuția Parlamentului la o Convenție pentru revizuirea tratatelor UE.
Unele dintre reformele propuse urmăresc să facă instituțiile UE, și în special Comisia Europeană, mai deschis politice.
Executivul european
Comisia Europeană ar fi redenumită „Executiv European”, iar președintele instituției ar fi numit de Parlament și aprobat de Consiliul European, adică de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre.
Membrii Executivului ar urma să fie aleși de persoana care îl prezidează în funcție de preferințele lor politice, o altă măsură care vizează politizarea organului executiv al UE.
În plus, dreptul de inițiativă legislativă nu ar mai fi rezervat exclusiv Comisiei, întrucât Parlamentul ar obține un drept de inițiativă legislativă în sine.
În conformitate cu propunerea, Parlamentul ar deveni, de asemenea, un co-legiuitor al bugetului pe termen lung al Uniunii (cadrul financiar multianual sau CFM), despre care europarlamentarii spun că ar trebui să acopere o perioadă de cinci ani în loc de actualii șapte ani.
Competențe UE
Alte propuneri din raport urmăresc extinderea competențelor UE în anumite domenii.
Astfel, europarlamentarii propun ca mediul și biodiversitatea să intre exclusiv în competența Uniunii, în timp ce sănătatea publică, protecția civilă, industria și educația ar trebui, potrivit acestora, să fie o competență partajată între UE și statele membre.
În ceea ce privește energia, UE ar fi responsabilă de negocierea acordurilor privind schimbările climatice în numele Uniunii.
Competențele UE în afaceri externe, securitate externă și apărare, precum și infrastructura transfrontalieră, printre altele, ar fi, de asemenea, extinse semnificativ.
Referendum la nivelul UE
În raport, comisia AFCO solicită instituirea unui sistem de referendumuri la nivelul UE pe probleme relevante pentru acțiunile și politicile Uniunii, inclusiv în ceea ce privește reforma tratatelor.
Tratatele UE nu au fost reformate de la ratificarea din 2009 a Tratatului de la Lisabona, care a inclus aproape toate propunerile Tratatului Constituțional în tratatele existente.
Cu toate acestea, mare parte din entuziasmul politic pentru reforma tratatelor, care a atins apogeul la Conferințele privind viitorul Europei din 2021 și 2022, pare să se fi pierdut. Această primă încercare de democrație participativă în UE a reunit câteva sute de europeni care au dezbătut și au propus reforme pentru Uniune.
De unde vine ideea revizuirii tratatelor?
În discursul său anual privind starea Uniunii adresată parlamentarilor europeni din septembrie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, declarase deja că îi va sprijini întotdeauna pe „cei care doresc să reformeze UE” , așa cum este cazul Parlamentului European.
„Și da, asta înseamnă că trebuie să trecem printr-o convenție europeană și o modificare a tratatelor, dacă și unde este necesar ”, a spus ea apoi, adăugând că „a venit momentul să creăm o convenție europeană” .
Cei douăzeci și șapte par reticenți în a modifica tratatele în contextul războiului din Ucraina și al crizei economice. Anul trecut, o rezoluție a Parlamentului European care cere modificarea tratatului a fost ignorată de statele membre. În schimb, țărilor membre le-a fost distribuit un chestionar în care le-au cerut opiniile cu privire la posibilele reforme.
Deputații speră acum să poată folosi raportul pentru a forța un vot în Consiliu – care în acest caz ar vota cu majoritate simplă, nu cu unanimitate – înainte de sfârșitul legislaturii în iunie 2024. Potrivit deputaților europeni care au condus discuțiile privind raportul, asta ar însemna că la scurt timp după alegerile europene din iunie s-ar institui o Convenție.
Propunerile se bazează pe recomandările făcute la finalul Conferinței privind Viitorul Europei (CoFoE), un exercițiu de democrație participativă în cadrul căruia cetățenii UE au putut lua parte la dezbaterile și politicile europene de dezvoltare.
„Prin îmbunătățirea tratatelor, putem asigura viitorul Europei și obținem rezultate mai bune pentru cetățenii europeni ”, a declarat Gaby Bischoff, purtătorul de cuvânt al Grupului Socialist (S&D) în Parlamentul European și coraportor al dosarului.
„UE trebuie să fie echipată corespunzător pentru a face față lumii de astăzi, iar îmbunătățirea tratatelor va permite UE să fie mai bine poziționată pentru a sprijini cetățenii în vremuri de criză ”, a adăugat ea.
Guy Verhofstadt, coraportor al grupului liberal Renew Europe pentru dosar, a declarat că „războiul din Ucraina, chestiunile legate de extindere și presiunile geopolitice care ne înconjoară sunt toate provocări care trebuie acceptate” și că Convenția este necesară pentru „ Dezbateți în sfârșit care va fi răspunsul Europei” .
Très grave ! À relayer massivement svp.
— Florian Philippot (@f_philippot) October 26, 2023
➡️ La commission des Affaires constitutionnelles (AFCO) au parlement européen vient de voter un projet de réforme des Traités européens qui transformerait officiellement l’UE en un État, effaçant la France et nos pays ! ⤵️
- Commission… pic.twitter.com/7gE6L0ImNE